AMD討論POST(76) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

207 回覆
4 Like 4 Dislike
有 IGP 唔係會影響超頻咩
circuit獨立分開,唔太睇到有咩問題
而且igp擺係IOD入面,理論上互不影響, 就算之後有NPU都係Fabric入面嘅其中一個node, 你話超ram(FCLK)就可能有D影響啫,不過我諗IGP/NPU都唔點影響
Intel 有igpu都冇影響ram oc 😖😖😖
近排賣左新main拎返部舊機出黎用
用緊x370+2600x 睇過下見最高可以上到5800x3d
玩唔玩得過
入5700x3d
諗緊買張7900GRE定係等8800XT
等88XT單晶片better

另外79GRE解放咗超VRAM上限
照計超20Gbps / 26xxMHz應該包生仔
(睇teardown下至76XT都係跟原生20Gbps vram)

但有人report超上去唔穩定
即係79GRE有機會用體質差嘅MCD
想問點解既 性價比問題?
5700x3d係5800x3d 體質普通版
AMD新手,
新砌咗7800x3d bios有冇需要特別setting
Pbo 1 同2?
冇咩特別setting

開左expo profile & thermal limit 就ok
搭單請問
嚟緊都會砌7800x3d
請問Thermal limit 點樣set會比較好
你要睇用咩板

各大板廠setting 唔同
風扇轉速點樣較會比較好,打機個溫度同風扇都幾浮動
明白
到時岀咗機再喺度向你請教
唔該哂
見reddit有人講過我個model work
係有d擔心穩定性
記得update左bios先換新u落去
搵一個support 你粒2600同5700x3d

有時rom唔夠位 可能會無左舊u support
下一代AM5 chipset係咪同Zen5 一齊出?
似乎Zen5 都係冇改core數量
e+買R5 7600是否不智
多過16核真係要考慮threadripper
咩用途?反正Am5仲有得upgrade都唔怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞