AMD討論POST(76) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

492 回覆
4 Like 4 Dislike
AMD CEO Lisa Su reminisces about designing the PS3's infamous Cell processor during her time at IBM

https://www.tomshardware.com/tech-industry/amd-ceo-lisa-su-reminisces-on-helping-design-the-ps3s-infamous-cell-processor-at-ibm
X3d本來打機U
X3d 打機 係咪1080 先有大增長
4k 就影響細啲
4k本來影響少

1080p / QHD先大提升
4k個bottleneck 係張display card度。
咁講唔知正唔正確,我理解嘅係cpu 一秒可以俾到2-300張圖嘅資料俾display card去做處理,係4k嘅情況下張display card一秒只可以處理到60-70張圖。咁個frame rate就係得60-70張圖。

cpu係要等display card做完一張圖先俾下一張圖嘅資料佢處理,係cpu等張display咭。

當然上面係簡化左嘅,cpu點去拎啲資料同做cache都重要,我亦都理解唔深。(都係x3d點解加大個L3 cache令到佢玩game表俾好)
路過的
冇追硬件post 好耐
想update 下知識

想問吓
8700G es VS 8700F
如果 es 只貴200
其實有冇可比性?
我知這2粒U比較冷門
網上都冇乜討論文章/post提及

另外 DDR5
係咪仲係海力士A-die /B-die
最最性價比?

係咪仲係好難同時超4條Ram?
thank you
8700F 同8700G本身同一粒chip

8700F就閹割左igpu 保留NPU

DDR5 4條暫時大降頻
即係我玩4k 既話其實 9xxx 都ok?

當然你可以睇左評測先入
好多年冇留意ram
AMD 板四條ram槽其實依家點玩
仲有冇分雙面單面嗰啲嘢?
上4條ddr5 本身預大降頻

單雙面都一樣速度

9950x
咁即係話想要64GB最好買一pack兩條32GB
而家仲有冇話要一定要AMD認證ram先至穩定之類?
大部分出產已經有曬xmp & expo profile
4條好大機會炒,2條6000hz係穩陣啲嘅選擇。等得嘅咪等9000系review ,睇吓9000系對ram嘅支援會唔會有進步。
下面係intel 13900k 5600 hz vs 7200hz嘅比較,係有少少分別,但係值唔值得追高hz數就你自己決定。
https://youtu.be/W_lbsSFYVvc?si=nZAndPr2r1XpsyW0
4600hz vs 7200hz 先真。
新一代imc 等評測先知

DDR5 的抉擇 大容量ram vs 高頻率
係咪4條16G ddr5 6400
一齊 插/用
會隨時上唔返6400 甚至開唔到機?

衣家簡ram係咪選海力士Adie就得?
速度係咪底過6000就唔需要考慮?
6000 6400 6800 7200
邊種性價比會較高?
現時AM5 cpu 唔超嘅話係咪用幾快嘅ram都自動行5600?
Zen4 expo 6000

當然個別體質 6200/6400
上4條ddr5 3600mhz

上2條先係6000或以上

9000系列要睇評測
冇跟硬件好耐
Asus 底板仲係咪最強
你指ram oc 定其他
stable/overclock
睇吓有冇機會有廠會整CAMM2嘅AMD MB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞