AMD討論POST(76) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

492 回覆
4 Like 4 Dislike
呢個睇板廠玩咩bios unlock
好奇一問,仲用緊RTX 5700,3000蚊內upgrade GPU揀咩最抵屌
U 已經用緊5800x
rx5700?

rtx 5700

rtx 4060ti 2999應該有
打錯
Rx5700
九成壞u,以前個fd有粒3600都係咁樣死
你試下就咁畀1.2電行stock frequency得唔得
想買7800x3D 應該買邊塊底板好

換換病 定等多陣出新野先換
入塊b650/b650e
Gigabyte B650E AORUS motherboard is equipped with PCIe Ultra Durable slot supporting up to 58kg GPUs

https://videocardz.com/newz/gigabyte-b650e-aorus-motherboard-is-equipped-with-pcie-ultra-durable-slot-supporting-up-to-58kg-gpus
想升級Zen5 直屌7000定係等9000好?
急唔急?
只打機, 睇YT,
R9-7900 夠唔夠用?
定上7950X3D? 或者7800X3D都夠用?

用緊6850K.
7800x3d好D 等Zen5x3d

6-7月準備出新一代
等得就等埋新chipset先
你睇CPU就係啫
我睇開GPU嘅真係日鳩日都loop緊傅珮嘉首絕囉
GPU真係冇眼睇

想當年bulldozer黑暗時期AMD係靠GPU吊命, Radeon班友嫌棄原AMD班人陀衰家
而家風水輪流轉
新chipset其實都係而家嘅b650/x670
再強制trade off兩條pcie lanes做USB4
GPU火力集中去哂Data center了
RDNA5(或新架構名)會係完全重新設計架構
大家要有耐性
有心出就今年出啦,係都要嚟緊RX8000變做RDNA3小修小補版仲要最盡得7800XT效能,講經咩
5800x3d仲有邊到可以入手
搵下5700x3d
好似效能差得多
其實一樣spec 只係freq降左
但張卡唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞