AMD討論POST(76) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

492 回覆
4 Like 4 Dislike
背插板
咁快落訂

板廠度都未show出咩板
就係想要背插
睇埋MSI 同 ASUS有冇先

技嘉可惜在好似得一個TYPE C頭同3個M2
AM4續命 出兩粒新U R7 5800XT/ R9 5900XT
(竟然係XT已唔係X3D
仲用緊5950X 應該都係直接用到壽終正寢成部換算
板又未公布曬等下先
已經有 X670E GENE
前年做咗頭水 7950X 水魚,今次仲做?
繼續等Zen6 + advanced packaging
希望zen6早啲出

Zen4>Zen5更新相距成2.8年
Zen系史上更新週期相隔最長
痴咗線1.8年/20個月姐冇2.8年
never have those problem....
手痕 $3500 入左粒7950x3D
賣左佢繼續用5900X 等9950x
定換左機用住先得zen5 3D v-cache

一直想換ProArt x670e, 有10GbE 又有USB4
好似唔駛等X870E
而家塊死人板得USB type A, 啲USB 線拉址就鬆好攪到好想換板
Wait for Zen5 X3D la
記得前年雙 11 京東減價減到 3,999 人仔呢個教訓
如果你想換am5 platform 而手頭有7950x3d 可以等買新板
x3d係咪通常遲半年先出
依家砌新機入7950X3D定9950X
如果打機
希多新批板有10GbE, 唔想仲要另外插卡
難啲 , 10GbE NIC而家嘅價錢依然相對嚟講貴 , 同埋上到10GbE或以上嘅話通常會揀SFP+ , 要用返RJ45就要加Transceiver , 啲板廠見到咁麻煩索性用返2.5 Multi Giga就算 . 講到尾最多都係啲頂級旗艦板先會有10G SFP , 高階以下嗰啲睇怕長時間都會喺2.5G
純粹打機7800X3D / 9700X3D , 7950X3D嗰啲target 打機+多工 , 9950X照推斷嘅話應該打機性能同7000X3D系列差唔多
u應該好難好難用到佢死
新U都係Aim啲早期AM4(Ryzen 1000/2000)嗰啲用家做AM4平台最後升級 , 用緊5000嗰啲根本可以唔急住升(X3D系列可以玩更加耐)
我指跟唔上主流遊戲效能先再諗
下個upgrade都係等N卡5000series出換DISPLAY
年頭ces 先有消息
估唔到仲有新U
以為會推上去新板

btw新高登有冇鋪收舊u
二手平台雖然價高但難約啲
Am4仲存在只係同LGA1700 鬥長命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞