AMD討論POST(76) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

829 回覆
5 Like 5 Dislike
唔該巴打先
開冷氣會好啲……
係屋企唔洗著底褲啦
咁又唔得, 會冇左安全感
一係你買個濕電落地風扇
如果細風扇可以買共田f15, 角度任你較, 很正式
夏天用amd 冬天用intel
冬天想再暖啲可以用埋3090 加埋intel當暖爐用都得
我底褲好乾爽. 冇樓上個問題
不過散熱問題一律開冷氣解決
2間廠 其實係夏天一樣有呢個問題

Amd 有積熱導唔出來 但不影響正常運作

Intel 放開功耗行又係溫度問題
咁唔換了,開住冷氣打機算
小弟用緊5900X配X570 Ace 最近想砌部AM5做副機
想問7600X配B650M AORUS ELITE AX ICE夾6000定6400 A die Ram穩陣
勞煩各位師兄解答
等埋9600x睇下點
一出一定貴到仆街
MSRP有可能平過Zen4
但香港代理同腦場就
想請問amd係咪一定要換散熱膏?
睇po頭講到好虧咁
Am4先係

因為佢用pga socket
AMD Strikes Back: Zen 5 CPU Architecture Changes & Chipset Differences (X870E vs. X870, B850, B840)

https://youtu.be/vNlPnruLfjM?si=chqjlkvklr3VpHF1
AMD reportedly preparing sub-$100 Athlon/Ryzen 3 CPUs for AM5 platform

https://videocardz.com/newz/amd-reportedly-preparing-sub-100-athlon-ryzen-3-cpus-for-am5-platform
我覺得有機會拎rembrandt (N6 Ryzen 6000)順便清庫存
有DDR5 support上AM5完全冇問題
低階市場Zen3+ & RDNA2值得擁有

Zen4 MCM CPU N5 CCD + N6 IOD成本低極有限
Athlon -> Zen 2 Mendocino
Ryzen 3 -> Zen 3 Rembrandt
DDR5 而家個價平咗好多, 應該搶到唔少第三世界生意
全方位攻擊intel
低階產品傳上 7nm 製Zen5 Die 多
無啦啦開多條生產線真係好咩
話時話而家cpu係咪冇人用傳統散熱
全部用曬水冷

姑媽同賊船啲6條管雙風扇風冷散熱器都成七舊水
計落同水冷都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞