點解細個玩日版寵物小精靈 唔睇攻略都爆到機?

484 回覆
257 Like 2 Dislike
其實我成日覺得第二代比人低估
氣氛, 音樂, 畫質等都最吸引我 (尤其GBC黎講)
可惜只出過金銀水晶三隻game
如果出多D第二代遊戲就好

第二代真係最優秀,成隻game承傳自初代,唔似之後咁斷層。

風格都好日式,之後果啲溝哂美式風格。
開始咁咁原汁原味。

啱, 你大概講出我想講點解第二代特別吸引我既原因
簡單d講我覺得金銀水晶係最有pokemon風格既一代

我都認同 當年真係風靡一時
整個童年都係金銀版時期渡過

唉屌.....時光原來過左咁多年
唔睇攻略爆到 洛克人exe先係神人
上網見到有鬼佬用一個鐘打爆黃版

有無link 想睇下
細個玩gameboy ,黃版,一路用耳機聽住聲玩。玩到紫苑鎮果度,聽到個音樂上左癮,但之後成個人好似好抑鬱又有唔知點咁

其實個bgm 好上腦
以前嘅"攻略" 都係大家傳下傳下咁嚟

黃版上宇宙
GBA年代
捉火鳥冰鳥雷鳥捉到手指公甩皮 有冇人明

嗰時用game boy,捉雷鳥急凍鳥,我用埋紙筆
以前誇張到唔開閃光都過到黑暗洞
仲要唔止我一個識

好common 果陣

黃版上宇宙

去第一關 博物館 坐火箭上太空捉夢夢
查實第3關雷超 係點過
次次都係load save 試親
超記得細細聽人講點捉超夢夢
我諗大家都知渣火箭上太空依個說法
屌 依家諗起好假 但當時真喺深信不疑
於是真喺返去博士嗰頭 一隻一隻咁捉
但我好似捉左一個月就無捉
因為部gameboy color 俾死mk仔
搶走左 500蚊㗎!
當時對一個細路嚟講喺幾貴!
入面仲有我嘅回憶!死mk仔!

果陣咁少資訊.. 乜都信架啦
銀帶 係我第一隻玩最耐既pkm 全日文 完全唔識睇 玩到打埋 小智 一卡關基本全城圖既npc都問一次
唔睇攻略爆到 洛克人exe先係神人

洛克人exe 4真係幾難, 尤其果時打完隻蝙蝠之後完全唔知想點
比卡超版摸黑過山洞
我記得人地教係推實某個方向到盡頭,記著啲方向過多幾次就背左

開始咁咁原汁原味。

比卡超版摸黑過山洞

音樂又係神級
呢首係我小學回憶
https://youtu.be/2Jmty_NiaXc
比卡超版摸黑過山洞

我都係咁
仲未識用閃光個陣我都係
查實第3關雷超 係點過
次次都係load save 試親

黃版上宇宙

去第一關 博物館 坐火箭上太空捉夢夢

其實以當年來講, pokemon 個世界面積真係好大
銀版比左好多過路費都過唔到冰系道館
原來要打鯉魚龍 火箭兵團
打第八個館前又要打電波塔

開始咁咁原汁原味。

小學雞差唔多個個都玩
我到而家都仲好佩服研究到點捉寶石小醜魚嗰條友......

係唔係要係某幾個位釣魚先會遇到
個條魚進化都好難

最on9係隻野會食飽,飽左都唔夠美麗度就gg,重點係d果升得少
第一次玩係玩金銀 果時一開波就卡關
唔知要揀三主其中一隻先 心諗點解走極都走唔到
有日係咁9禁先發現要揀

我第一次玩係間房就卡左 屌佢老母, 一開始淨係識行樓梯落去, 跟住唔知地墊位原來係出房, 係間房兜左勁耐, 以為自己餅帶壞左, 放低左幾日冇玩, 有日開返先唔小心出左間房 果陣開心到
唔小心打死左隻臭西樹妖同黃金鯉魚王

好彩有save

鯉魚龍 打錯

其實特別色係咪真係勁好多

上網睇三圍就知真係勁啲

閃光寵物小精靈遇到既機率低過行街突然比人屌屎忽玩左咁耐pkm一次都未見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞