日本租車公司員工:港人係「炒車界高手」 沖繩自駕遊 4日3宗意外

479 回覆
759 Like 30 Dislike
所以就話依度某D人咁都R到優越感囉
只可以佢地有新手既時候
最好成條街都係老手先俾揸車

利伸: 揸過車搵食
其實好多地方都係咁
停牌唔停,斑馬線唔讓呢啲真係好多香港司機通病,係差在紅燈都叫肯停一停
好似架車一停低會死火咁

事故發生在上個星期,那日早上剛好有1位由香港來的女生自駕遊,來我這裏取車去機場接她同行 的3 個女生去酒店。
第1次的時間是在車輛出門後的第2個鐘就收到那個女生的電話,說在機場停泊時撞到柱,刮花了車門和車頭泵把。

老手先可以揸車
同雪藏牌自駕遊中間個gap都好大

係香港揸車都唔見得一出左架車就日日揸長途
正常雪藏大家都去工業村兜個圈練下泊位先

雪藏自駕游真係完全冇得練一黎就上路
真係完全唔建議
影住D即場斷正既車CAM片好鬼有治癒FEEL
真係唔明啲人點解可以夠膽喺外國揸得咁癲

自駕遊本身已經唔係平時揸開嗰架車,加上人生路不熟,言語不通,唔好彩出咗事嘅話,搞保險搞手續又麻煩

就算我喺香港揸開,喺外國自駕遊我都會特別小心
喺外國其他地方有揸開車就自然會熟習呢啲路況, 日本人揸車相對地唔快其實已經算好易應付
cut線唔打燈,直接壓埋隔離線
人哋後車dup車想大事化小,仲可以講到自己成功壓制督油撚

仲有行錯路硬cut撚,班友覺得行錯路要兜路,喺班friend面前好柒,所以寧願去到分岔位影線都要夾硬屈返另一邊
沖繩算係1星易揸
行50 慢慢行咁都撞同炒

我考完牌都係第一次去沖繩揸
出發前有借fd架車黎操一操車
同埋揀架細車易揸
全程慢慢行
有人揸開會輕視咗
有人知道自己雪牌會更加小心
邊有得一概而論
心態緊要d
真係有心揸既會操一操車同埋上網睇清楚果邊有咩揸車禮儀
老實講係香港揸得耐就一定會超速
牌+20都大把人咁玩
揸慣揸熟果班車手去重危險同失禮

但去沖繩真係跟牌行 好少見會香港咁左cut右cut 死衝爛衝
台灣人自駕好小心我都係第一次聽條友有無去過台灣
我都聽過日本同事講 點解香港客特別麻煩
有人試過無啦啦泊係人地屋企門口個停車位 搞到人地要報警
同事見到香港人都唔係好想serve
真係多謝各位為唱衰香港出一分力
香港啲路又窄又多燈
去到日本緊係地板油大解放啦
香港易?

你真係無聽過美國點考牌
有個fd讀書果時考車牌
佢搵個有車牌係隔離旁住就可以練車

到考果日你識基本比油剎要車就pass
佢重要係美國自動波牌返黎香港拎埋棍波
日本D 山路真係好撚正
特別係夜晚揸,D 灣多到有一下以為自己要炒車
雪藏已經唔係心態問題
技術都成問題
香港考車對線泊位調頭,最高時速都係40km/hr
你同我講佢一揸架車就泊到位穩陣上到高速
真係搵鬼信啦

唔係話要日日揸有十年牌先去得
但出發前雪藏牌係香港借架車練下又好補鐘又好,都係要
香港人嘅駕駛態度
係咪廢老黎? 佢地成日亂咁渣車撞親人
年中唔少便利店比佢地成架車衝入去total loss
Rule no. 1 唔好租俾女人
包有改善
其實主要係駕駛態度問題
會覺得日本易揸好大程度上係日本人禮讓
香港人係條馬路就係顧自己
所以先會係日本炒車炒得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞