日本租車公司員工:港人係「炒車界高手」 沖繩自駕遊 4日3宗意外

479 回覆
759 Like 30 Dislike
如果講安全小心應該係女安全過男
不過女司機成日衰埋啲on9 嘢
諗起CLARKSON 定JAMES MAY話喺意大利D HIGHWAY揸超跑俾交通警截停話揸得太慢唔襯架車
bno又贏
直頭係柒頭
2類型雪藏牌人囉
一類覺得自己渣到龜咁慢當安全
一類就係聽左上網up打爆哂信心
認為只係香港D交通異類K型姐
日本渣車完全無問題
呢D雪藏牌租來租去咪果D千零二千蚊鐵鈴kcar
都仲諗緊加唔加錢買etc卡
講真 身邊大把fd都係雪藏牌去日本自駕體驗駕駛樂趣
加上自駕遊真係令成個trip完美加分
最緊要駕駛經驗唔夠就小心D揸 唔好以為去到日本就好有信心揸快車
小心D揸 其實好撚難會有咩大意外
泊車搵個fd落車幫手睇位都唔會撞啦
香港人不嬲係世界毒瘤
日本好撚易,幾乎無相機咁制,你有料踩幾多都得
你好撚型
諗起啲車意外片, 女司機有咩事都係繼續踩油同埋大叫
平時踩台灣係話佢啲道路設計差,無話香港人駕駛技術好好
Autobahn係我理解唔到既野
佢d lane窄過英國唔少,但unlimited speed
英國咁闊反而限得果70miles (113km)

Autobahn揸到260其實個人真係有少少緊張,要揸軚揸到好穩,一唔注意就偏(同埋一過220開始d風聲就好大),所以後來都係揸200左右算

我覺得雪藏牌autobahn會好易左搖右擺
因為太多人話日本易渣,好多人就輕視左
日本的確易渣,但始終都係渣車
咩人都有架啦,日本仔自己都唔見得好,試過條日本仔自己小路出大路一樣夠膽衝出黎睥返住我,如果喺香港我屌撚到佢傻
睇D日本馬路炸彈片同香港既冇乜大分別
只係少左班TESLUN
揸左兩次秋名山,好撚正
睇香港人成日屌個駕駛考試harsh就知好多都天生公路炸彈
如果9次就撞1次 咁咪平均一個香港人會係日本撞過1次車
日本一年會比香港人殺幾多人
一條路除咗限速之外, 條路畀駕駛者嘅視線感覺都會影響到駕駛者嘅速度
條lane窄啲會令人緊張而唔敢畀油, 或者好似日本地下好多一條條橫線去影響你嘅視覺從而減速都可以做到
全民都渣車嘅國家女人出事機會係普遍少過男人
明明大家都係右軚,出事率高過左軚國家
炒車個d真係要檢討下
你唔試下又邊度嚟經驗
你當初學車 條馬路對你嚟講咪又係新環境 全部野都未試過 使唔使跟車兩年先俾掂堂軚?

你喺香港揸多二百年都唔會有雪地比你揸 唔會有外國駕駛經驗
所以你話要等甩p若干年之後先應該去外國揸個講法係唔太work
個問題唔喺經驗度 係啲人個心態 以為自己有個牌就學識哂可以隨便揸

你係另一邊嘅極端 保守過頭
係衰過甩P 渣

係甩完P 都唔渣

個牌雪2 3年先出去渣一次做炸彈
係囉 一般都係衰油門當break
佢地部車冇腳制 唔係邊度嚟咁多支那治癒gif
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞