日本租車公司員工:港人係「炒車界高手」 沖繩自駕遊 4日3宗意外

479 回覆
759 Like 30 Dislike
日本道路規則嚴格好多,又多野要顧
識好幾個fd 考完牌,香港未揸過車/操過車
就話去旅行租車,又話外國地大路直,易過香港
我話佢地遲早出事

女兒生性病母倍感安慰
多車,但人地會讓你,唔會夾硬黎
香港一打燈即刻篤油啦
東京真係搭地鐵好過,我試過返東京喺高速公路塞咗三個鐘先返到去
還車舖頭爭啲閂咗門
唔係唔肯停. 而係無揸開車, 佢地對眼同個腦都處理唔到路面咁多資訊(重未計望導航的技巧).

但又要不停傾計令自己分神
東京某間近機場大租車都係咁
我比左4,5k去租都算中等價錢
比左條車匙同指部車係邊走左去
GPS自己搞. 一著車原來得普通話同英文揀
(我以前租果D係有廣東話發音)
部車前+後+鈴有明顯花痕, 叫佢埋來剔下
笑笑口求其剔兩野又即刻走返入店入面
問佢頭燈咩事唔著, 跟著佢搞兩下又即刻縮返入店
跟著還車, check車都唔洗check
又唔洗睇你有冇入滿油
求其擺低比錢已經走得人
咁就明白我係拎車果下幾傻仔
check到咁仔細, 佢地應該唔太care D車狀況
根本應該要攞份車保/員工合約去做證明有駕駛經驗先比租車
成日涉滯XX公里

得國國係50/100/下限80

出市區就已經100
停牌唔停 紅燈照衝 唔讓行人 日本大有人在
轉左彎炒上壆撞燈柱都見過

肯定唔係租車遊客 睇車牌個假名睇得出
導航我都係用返Google Map
廣東話導航易理解好多
札晃間toyota都係咁
一Check完車就趕住縮返入店
ETC卡都唔記得俾我,要行返入去問
問完都係就咁俾張卡就算,要自己研究點插卡

還車同你一樣
落車30秒內已經有人渣走架車,佢地完全唔駛check車
雪藏牌自駕遊撚
沖繩租ots係有廣東話導航

google有時好on9
有次上山,導左我行一條單程窄到核爆既路
我技術handle唔到扭埋一邊/退後讓人
上左一半先發現中伏
結果全程都要不停sumimasen咁要人讓

落山行另一條路,吊啦星,闊過香港啲馬路
結果沿路
有朋友係沖繩結婚, 個agent幫手租埋車
間野就咁將架車擺係機場停車場叫我自己拎車
條車匙同停車場張飛就咁放係sit位
冇得比啦
淨係講過類似香港既斑馬線
日本司機係你未行到出馬路已經停定等你過
講緊佢前面仲有多4,5個呢d行人優先既路口

香港?你過緊斑馬線d車都衝出黎啦
班友落高速分分鐘連直線都行唔到
想請教你地係沖繩揸車會唔會揸超過100多唔多測速
第一次揸 仲要落雪你真係唔知個死字點寫
雪藏牌 上年去日本租車hi花左賠左幾千港紙
Toyota 租過
拎車淨係確認返上山要雪胎,揸架車嚟0介紹就行開左話ok
還車睇有冇入油再係咁易行一圈睇下有冇明顯花就走得
係,所以我次次都租toyota,大行唔會驗屍咁驗
有時行山路爛路多石仔彈花左都唔驚
睇過條本地車CAM片就係衝班馬線
對面有架鐵馬即場斷正
條片好治癒
所以同老婆去自駕遊,
我會有得老婆係隔離碌電話或者訓覺,
揸車同打麻雀一樣,
最撚憎側邊啲人嘈喧巴閉扮專家,
一係你揸/玩,一係收聲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞