日本租車公司員工:港人係「炒車界高手」 沖繩自駕遊 4日3宗意外

479 回覆
759 Like 30 Dislike
第3位:台灣仔

台灣朋友的駕駛技術一般般,所以相對他們會小心駕駛,很少有大型事故。 但卻死在細節上,好像是倒車啊、碰到了石壆、不知為什麼刮花了等等。
嚴重指數:★☆☆☆☆

台灣三寶出哂名喎, 篇野台仔作既?
事故發生在上個星期,那日早上剛好有1位由香港來的女生自駕遊
本地人知道邊度快相位中伏位姐
對眼望gps,路面唔洗睇
國內國外唔同揸法
考完牌,係香港冇實戰

又唔識睇導航,再加上一班仆街推波助瀾⋯
案例:女人
柒出國際指數已超越台灣
無想像咁難直頭泊係澀谷
係條雙線路窄到Benz要成呔過線同多的士死車
香港的士同小巴隔離重難渣
想緊要齊齊整整
好基本還好基本
咁係咪難過香港呀?

右轉大把路口係無咩你綠燈, 對面紅燈機制
你叫個香港連40都未上過既人第一次去日本就夠膽出又出得啱唔阻到人
會唔會又易過香港呀?
我自己睇咗好多有關日本自駕注意事項Youtube 先敢喺日本揸車

要清楚日本駕車條例、當地文化

去到慢慢揸

副駕要幫手開GOOGLE MAP 睇路

文中班女... 唔死都偷笑...
佢講嗰隻大型路口先有
因為日本大型路口唔整個右轉專用燈根本成世都出唔到
支持 我bno visa
規則上係難過香港
駕駛態度就好過香港, 不過係市區其實有啲都幾狼下
日本啲的士佬一樣會夾硬cut
加拿大要同印度包頭佬鬥搶
咪又係咁揸
講撚到揸車要好高技術好高門尷咁叫你去比賽咩

可能人地輕鬆都做到佢就無咗優越感掛
無理由我日日揸技術咁好(幻想自己冼拿託世)
你班仆街一次都無揸過就無穿無爛返嚟

心態扭曲到
唔知你曲定直
不過睇完笑撚左
甩P前無車/ 非職業需要 收返。

無車要個牌黎做嘜柒
自以為乜都識!

大家都不想發生意外,但是香港人真正的死因是,撞車後完全不知該怎麼做,然後只懂得說「我都不知道,我不清楚」。大家曾經在沖繩自駕遊的都知道,在取車前,一定有1個員工(我現在的工作) 和你長篇大論地說了超久再把車匙交給你。當中其實有很多重要的資訊,還有需要注意的地方,但是有一些香港人的態度就是一副浪費他的時間的嘴臉,然後撞車後卻說我們沒有講過,所以不能怪同事一肚子氣。

如果係岩岩甩p,但p牌果陣都冇揸過車,0駕駛經驗就去東京自駕遊呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞