日本租車公司員工:港人係「炒車界高手」 沖繩自駕遊 4日3宗意外

479 回覆
759 Like 30 Dislike
你唔好撞咪得

成日聽啲人係度9up 話去日本點撚樣好揸
但係香港從來無揸過
大佬, 唔好撞死啲日本人好喎
甩P 就去自駕係因為甩咗P 先可以申請國際牌
同駕駛經驗無關
講真咩經驗都無就走去自駕遊係一件好唔負責任的事
對自己對同行者對去旅遊的國家都係
前幾個禮拜先有一單撞咗運油車,成間運油車剷咗去間屋度

日本北海道前日(24日)發生港人自駕遊意外。一輛由香港旅客租借的七人車駛至倶知安町一個交叉路口時,與一輛運油車迎頭相撞。運油車其後失控鏟入附近民居,建築物受嚴重損毀,幸住戶不在屋內,避過一劫。
事發時,七人車上載有來自香港的一家五口,其坐在後座的59歲外母右腳骨折,被送往醫院治療。當地警方懷疑七人車司機駕駛時可能未遵守標誌,正調查事故原因。至今日(26日),日本警方以「過失運転致傷罪(疏忽駕駛致傷)」嫌疑拘捕駕駛七人車的37歲香港男司機。入境處表示,已透過外交部駐香港特別行政區特派員公署及中國駐札幌總領事館跟進事件,與家屬聯絡。

事發位置為倶知安町八幡的國道276號及町道的交界處。(google map截圖)
據當地傳媒報道指,事發於當地時間24日下午2時許,一輛由香港旅客租借的七人車駛至倶知安町一個交叉路口時,與一輛運油車迎頭相撞。運油車其後失控鏟入附近民居,建築物受嚴重損毀,幸住戶不在屋內,避過一劫。
事發時,七人車上載有來自香港的一家五口,駕駛者為37歲男子,其坐在後座的59歲外母右腳骨折,被送往醫院治療。同時,年約60歲的運油車司機亦被送院,經檢查後證實沒有受傷。當地警方透露,七人車旁設有停止標誌,懷疑司機駕駛時可能未遵守標誌,正調查事故原因。至今日(26日),當地傳媒報道指,警方以「過失運転致傷罪(疏忽駕駛致傷)」嫌疑拘捕駕駛七人車的37歲香港男司機,他亦承認有關指控。

個個雪藏牌 成日話咩外國條路大啲易揸咪出事
我日日揸車返工放工 前排第一次去日本都唔敢自駕遊點解啲港人去到外地咁大膽 係咪覺得係外地出左事拍下囉友就走得
台灣基本上有牌就會買車渣,香港係冇可能
咁日本真係易揸過香港呀嘛大佬
你唔係唔認同呀嘛
香港用政策搞到人唔想養車
但係佢又冇話唔俾你考牌
考試一大筆收入同個行業養緊好X多人
對台灣同好多國家來講車係代步工具
無車同無咗隻腳無分別
但香港唔係,交通方便而且養車好貴
根本就唔需要揸車
26 就係

台灣無左26 其實同無左隻腳無咩分別
雙北就好小小

其餘嗰啲你靠公共交通就死撚得
真係笑撚死
不如考完牌未揸過車唔俾揸車啦
冇私家車都要有部齋行市區既26代步
唔認同

老老實實
日本啲紅綠燈係難過香港
你轉左又要顧人
轉右就即係香港袋口位, 無返咁上下判斷力都出唔到

高速公路就日本易啲
最重要係因為保險問題
雖然autobahn係唔限速, 但係德國車保寫明過120炒車會唔賠
記得哩度D城市規劃專家話個城市發展得差先會一街26
東南亞國家啲26 仲誇張
其實台仔都係咁認為

佢地連26規劃都覺得智障
例如佢地左轉要咩二段式, 唔似香港就咁就轉
自駕唔出意外唔係應份嘅咩?
沖繩都可以炒 究竟雪到幾雪走去揸
德國人揸車有快有慢, 不過佢哋好自律唔會有快線撚
140 都比人屌太慢呀
我去親日本都係用香港揸法,用香港既進攻型基本上係屌打晒班蘿蔔頭
唔打燈硬cut, 衝燈尾,快線狂推,當然日本最正係塞車唔排隊行外線去到尾打尖cut 返入去都一定有人讓,勁爽皮
揸多幾日直頭覺得佢地揸車好慢,揸落好無挑戰性好悶
男嘅睇頭D上腦
女嘅不嬲廢
原來她開車時GPS提示她前方靠左上高速,她以為叫她前方轉左。本來走錯路都不是大問題,但問題是那個女生駕駛經驗完全不足的主因下,再加上其餘3個女生你一言她一語下,令她轉了 90 度直踩沒有收油的情況之下,直接滾了下

笑到仆街
是但啦
依D野做下功課都知
但講守規矩禮讓車速呢.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞