鄭PD燒腦綜藝討論區(4) - 女高三製作中 製作班底換血

301 回覆
5 Like 2 Dislike
唔會棄
TG我都係順住 1>2>3>4咁睇
Thank you 巴打
https://www.youtube.com/watch?v=FKbIOz-zLU0&t=16s
補一個今日新出嘅播前成員訪問(中字之後有再post)

https://x.com/puppycaky/status/1747902513813303729?s=20
仲有一條劇透片嚟自TVN發佈會,可以肯定有一集係航空飛機主題
CS第一季都差唔多10年前,依家已經俾其他綜藝餵到好嘴刁
S2, S3 係咪會另外開個folders?
Many thanks
我都有睇明星大偵探
越到後期d季度d劇情越誇張(時空穿越/靈魂互換)
我覺得係特登拍到現實發生唔到(模仿唔到),費事俾D乜乜局ban咗唔俾播
其實明偵本身有離地科幻劇情都唔緊要
最弊係佢連手法都離晒地,明明呢類節目就係要真實性
符合現實世界嘅邏輯推理>設定系/作家規矩話咩就係咩
最新八、九季無撒同製作組換人,我已經棄咗套嘢
但係我記得第六、七季比起三至五季係有執返起啲現場鑑識
有啲可惜咗個老ip囉

希望crime scene原版returns完可以年年長做長有啦
所以我覺得係特登拍到模仿唔到,現實可行嘅話又會俾人(廣電局?)話意識不良教壞細路
最新第八、九季冇咗撒撒係最大敗筆,有佢同何炅先好睇
明偵唔記得係第六定七季,有一集手法係
仲有一集係
咁起碼呢啲案件手法都算係有設計過
但係三至五季都幾多係靠動機同無乜手法犯罪嘅證據鎖定兇手
仲要啲集數下下都唔止兩至四個鐘頭嚟睇
睇到啲辣殺集數晒時間都幾揼春,點名批評某季最後一案北方慢車
佢嗰d解謎仲要係要特登另外搵片睇答案,唔喺正片一齊播,勁仆街,頭幾季都會上返youtube睇解謎,後尾都冇睇lu,就咁知下犯人係邊個就算

韓版嗰d用真實案件改編,冇得比
覺得明偵都係第一季有韓國指導最好睇
第二季都算 係夾硬要加好多sponsor落去
第三季開始亂咁嚟
成日要特登扭橋咁搞勁多咩身份互換穿越時空
又搞埋啲乜柒演唱會九萬幾個人唱埋啲尷尬到仆街嘅歌
又要搞笑拖片長下下都三個鐘一集 仲要唔好笑
搞實景場 啲景又粗製濫造
又要避規管所以屍體呀死呀殺呢啲字都要括住
睇完第四定第五季已經放棄
但見上面話第六同七季正常啲
想問吓有冇邊集推介可以睇住先止吓咳嚟捱到新一季CS
睇返原來對上面留言我shift咗一季
係第五、六季先啱,基本上每集都尚可食用
(一般開頭結尾同中間集數會高汁啲
但係第五季結尾北方慢車係特例,真係唔好晒時間睇)
覺得節奏慢就可能skip住睇或者掛個窗口仔邊做其他嘢邊睇is ok
幾個鐘頭唔係個個都有時間浪費得起

第七季開始就無咗撒撒,嚟緊做第九季都仲係雙北唔齊人
聽講最近季度仲轉埋模式齋開故事會同唔搜證
我通常淨係睇頭半個鐘搜証 欣賞下個佈景 畢竟大部分都係燒錢整 其他電視台好難有咁勁既budget

跟住廢up個一個鐘 認親 講殺人動機會全skip

睇下半開頭recap就ok 之後睇第二次搜証睇下有咩反轉 慳返唔少時間
反而鍾意睇班偵探助理呀
明偵探學院幾好睇 有boardgame有尋寶(但最新個季好垃圾)

衍生既森林進化輪都好正
你當係狼人殺/the genius類既真人boardgame野
我對大陸綜藝唔太高要求,所以又覺得唔係咁差(講差《密室大逃脱》仲差)
我鐘意睇NZND嘅集數新幾季都冇NZND
Crime Scene S3要等今晚先upload, 因為我都係黎族族員嚟
慢慢
放假有嘢煲,正
Devils 有netflix 爸爸加持
平時我都真係唔知去邊到揾
普遍人心目中韓綜 = RM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞