鄭PD燒腦綜藝討論區(4) - 女高三製作中 製作班底換血

365 回覆
5 Like 4 Dislike
正, 希望出多D 出一套睇一套, 最好出返舊時個D
第二季有乜推理,第四集已經直接同你講「京是天生的惡魔」。一二季構圖一早見到晒,仲要因為anagram觀眾已經一早知係副班長,發展就不斷面具手遞故事俾你,嗰啲叫密室逃脫、朗讀劇情同整理。
今季係俾好多線索同疑團俾成員同觀眾諗,剩係結尾彩蛋質素都差好遠,仲要你都諗唔通,呢啲先係推理。點解係19年,點解要殺和同一日殺,打工係乜,點同彩蛋扯上關係? 美娜世美揾緊乜,嗰兩個係邊個,邊個拍緊? 多到不得了,而且不斷有脈略同線索去諗,好似
第一集其實已經影到人喺松樹嗰度,校長櫃桶一堆藥樽,各種圖案象徵

呢啲叫事實唔係踩邊個,冇鄭PD冇呢個節目係事實,佢捉唔到推理精髓同劇本鳩都係事實。今季亦有嘢做得冇咁好,NPC演技差都係事實
第二季論集數得8集咋喎
咁第4集就拋出「真兇係鮮于京」都無咩啫
何況當時班cast雖然知道個名
但係都未夠資料可以同副班長劃上等號
更唔好提anagram只係個獎勵發現者嘅彩蛋
到中間集數如果仲未知面對咩黑手
咁結尾劇情仲點披露落去
會有阿妹做告密數家姐的確有啲淪為劇情機器
但係完全披露嘅時間點建立
係大家已經對鮮于京係偽善嘅人有充分認識
單靠結果論同上帝視角倒推佈局
當然可能會一文不值
但係我唔會因為佢離地而睇少佢嘅推理邏輯

而第三季一啲有疑問無答案先姑且唔討論
我個人對特別第4集節奏之所以有少少不滿
係似乎解光影謎題個part玩太耐
導致後面當鋪同去美娜屋企放水太嚴重
其中最重要嘅notebook一解鎖完
就話比你聽之前諗都無諗過嘅大披露
雖然係相當現實同令人眼前一亮
但就算回想返美娜急要錢或者弓箭部事件
係make sense嘅,證據充唔充分推導到先
但除此都還好,密切留意今季恐怖加大力度
會唔會削弱搜證邏輯鏈嘅健全
有啲結論唔想講得太早太老定

利申三季都鍾意
反正高汁推理綜唔多
有得食就偷笑
睇到第4集,劇情大暴走
https://gall.dcinside.com/mgallery/board/view/?id=reasoninggirl&no=23229&exception_mode=recommend&page=1
識韓文可以睇,呢啲先叫真推理,唔係啲求其估吓邊個幕後大黑手呢啲白痴程度嘅嘢
等到完曬最近先開女高3黎睇
未睇曬不過感覺不錯

可能我當女高係真人綜藝劇集咁睇
因為理論上你嘅視角=主角群第一身視角
你就係睇主角群嘅推理
咁多季都係餵劇情比你 因為下一秒劇情隨時可以暴走

至於鄭pd 拍得科幻係認同嘅,而且中間塞唔少為解而解嘅小quest
(愈科幻愈易解釋啲bug, 況且仲想串連做大宇宙)

但係貼地啲係會易啲投入
不過你要捉bugs 點都會捉到 (npc, 時間, 卡關, etc...)

總括黎講輕鬆睇啦
自膠原來仲未完
女高完左,Netflix就上鄭PD新綜藝
中文名點解改得咁kam叫 怪奇謎案限時破
同埋鄭pd是咪拍親netflix,啲佈景都要整成一間間細房
https://www.youtube.com/watch?v=u1sTAoeWQnA
大爛尾,直接展望下星期新綜
今季都幾悶
最終任務竟然係
一組讀吓 powerpoint 回顧頭七集,另一組解幾個文字 games 就完咗
仲要 boss 自爆送埋道具完場
應該無下季了
但最尾有第二季boss
應該有第四季呀
製作組好犀利
鄭PD綜藝上左Netflix
一次過上左6集
幾新奇嘅lineup
啱啱睇緊地樂室原來呢套都有恩智
有冇人已經睇咗,咩評價
好睇到爆
得兩單案咁少就完
期待咗咁耐得2個故事,會唔會少得太過份。
第2個真係設計得好好,第1個有啲中二同騎呢
第一單
好奇如果佢哋有時間試埋其他法術嘅話會唔會真係有 effect 出
同埋解碼一開頭已經覺得係英文,見到筆記簿句英文就更加肯定
但見到佢哋搞一大輪都唔用英文去諗勁鬱悶

第二單
成間房轉 90 度又係癲,不過間間房開門同一玩法就覺得純粹浪費時間

另外部瞬間移動機同大逃出部時光機係咪同一部嚟?
唔知係咪因為大逃脫第一套好有既視感 小小行貨
第二套題材幾新鮮
但係硬係好似好快完咁 有Netflix爸爸但係個scale 好似都差唔多(?)
睇左頭三集
我以為Netflix 出錢,會再大規模d
同埋得6集咁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞