[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (20)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我集運返香港
我都係咁諗,兩張先 $120,抵玩
睇完置頂post,去日本想買3過張7日7GB,如果買同樣3但係30日10GB係咪只係日數同量多左,會唔會影響上網?
Yes 唔影響
唔該師兄
兩條友唔分開行
是咪wifi rental store
租一隻FS030W最抵屌
唔分開行都有機會走失㗎

最好都有一人一張sim card做定spare
都係,自由鳥應該ok喇掛
好似都平平哋同埋7仔定ok都有得買
500MB/日 救命用ok
Thx
避免用卡中伏 明嘅
https://simegg.city/2017/01/03/%e5%af%8c%e5%a3%ab%e5%b1%b1%e6%ac%bedocomo-8%e6%97%a5%e5%8d%a1-%e4%b8%8d%e9%99%90%e9%80%9f%e4%b8%8d%e9%99%8d%e9%80%9f/
想問下手頭上有同一個封面 但上面唔係寫lte 係5G版, 都係8日唔鎖速
有冇人用過係咪同LTE/4G版一樣都係伏
Lucky2 Summary (以A/B表示 A係下載速度/B係上傳速度)
同一地點唔同時間已經係地點名旁邊標示

依張卡係Softbank/kddi雙網絡
的確可以收到5G, 而速度其實唔算差
但最大嘅問題係間唔中會出現限速係7-8Mbps附近嘅情況 (開卡第一日直頭全日限速)
而依張卡睇落係唔可以鎖Softbank/kddi (有錯請指正)
暫時都係搞唔明間唔中限速係咩事, 但作為市面上少有嘅5G卡, 值得一試
月尾去靜岡/下個月去沖繩會再觀察

結論:可以買, 但最好自備後備卡

Source: (特別多圖)
過幾日得閒再放番3樂天卡 vs 樂天CALENDAR World個結果
黎緊11月尾去靜岡會試TOPSI 5G同繼續試Lucky2
G持
行程咁豐富,係咪可以試埋地獄速度
Docomo U50 5G
N’EX 東京站月台

N’EX 成田機場T2/T3 月台

今次應該總共10日用咗60GB
不過唔知點解今次個接收體驗差過上次
補充多句,我今次去秋田青森個接收冇乜問題
反而喺福島個接收幾唔穩定不斷4G<>4G+<>5G之間跳嚟跳去,去到秋葉原直頭冇咗訊號
我懷疑可能隻蛋有啲問題
買左張ais8日6gb搭nex出新沿路宿都狂斷
見佢自動揀左docomo

呢張有冇人用過?
轉台啦
冇 靠你試伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞