[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (20)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我敢講, 呢個post 同blog 嘅所有info, 係全亞洲最齊而sample 係最多. 我諗無呢度嘅人個個會幫手試, 係唔會有咁撚多sample 俾人睇.

最初頭個post 嘅原意, 係想收撚晒所有d 垃圾卡嘅皮. 個post 開左最少5年, 垃圾卡係少左, 但係仍然有好撚多, 由其係個d 富士山做封面個d 垃圾. 個撚個post 都實幾有人問個d 富士山封面卡得唔得...
多謝巴打咁大篇解答同資訊整合
明白測試成本係保貴嘅

但我依啲死觀光客只係過客嚟
上網都係用嚟睇吓景點介紹、Google Map、po 相
最多睇YouTube同 FaceTime 吓
唔係話網速要求唔高唔重要
但真係關心嘅價錢同用量多啲
而我喺度係揾唔到太多嘅分析比較
我諗都係跟網上介紹買算
巴打好好心機
建議下個po 頭要紅字寫明唔好買富士山
可以再將唔推薦嘅理由加密
咁大家入嚟都會好快揾到要嘅資訊
依家資訊太多真係有啲亂
屌 你問咪有人答囉
呢啲問題前面廿幾頁都問過n次
講得多技術嘅你又睇唔明
擺speedtest你又屌
直接講邊隻好你又話冇分析比較
你講撚曬啦
我執緊個頭post
就係唔想好似內容農場咁spoonfeed
#1 整理得唔夠懶人包
我期待嘅懶人包係重點行先
按時程、地區、用量需要去推薦唔同嘅卡
技術細節/理由四重加密再補充
唔研究網速仲可以研究好多嘢喎
每張卡對唔同類型嘅旅人嘅性價比、又或者通路都已經有排討論
我堅懶 sor (plan 行程已經好煩

同埋你寫懶人包變相依家 clickbait 喎
咁我照啦喎 唔好話我伸手

十日、東京+東京近郊+富士山、坐車會睇片

按照你嘅了解,應該買邊張最平最好?
Truemove H Japan
啱啱好10日
呢排做緊送4GB total 10GB
一張唔夠用就買兩張

滿意未
整理都唔夠係因為我只係受託管開post嗰個
邊估到佢咁耐都開唔返

如果要根據咁多個constraint
逐個plan去寫嘅話
我諗第一版25個comment全部都係示範單位
好似啲人話去旅行睇片咁
有啲可能成個trip只係用3-5GB
前面真係有人試過3日已經10GB+

研究速度 coverage同ping應該都已經滿足一般用家需要知嘅嘢
https://simegg.city入面有寫

性價比又係可以長篇大論
每個人需求唔同 承受價格能力唔同
好難代表任何人

通路一路都係叫人哋去鴨鴨買
我下個post 會早d 接定龍........

不過好難話按時程、地區去推介. 因為個limit 一路都係data 包幾多GB. 大部份都係包你6G , 好d 嘅就送多4GB 俾你咁. 無架啦, 張張都係咁. 你去邊都好, 去幾多日都好, 你都係限制係data 數量. 你無得揀. 日子數量而家其實又係無乜得揀, 因為佢好多set 死係10日. 你去7日都要硬10日卡架啦, 你唔會有得揀.

即係唯一有得揀嘅, 就係速度. 亦即係呢個post 點解講網速. 其他日子呀, data 量唔夠呀, 你只有買多張.

而近呢一年多一個可以揀日子數量嘅方法, 就係用 esim. 速度快又有得custom 揀用幾多日. 仲要online 買唔洗出街就activate 到. 除左香港同大陸被淹割左所有香港/大陸版嘅手機無呢個功能之外, 全世界都係轉緊用呢d esim, 亦點解我係呢個post 講好多次, 下部手機請買英/加/台/日版嘅iphone.
而家truemove係咪送多4gb?deadline係幾時?
1月15前開卡就有送 好似係
想問 esim 有咩好推介
我就係用緊 esim
DJB Ultra
我都係9up 俾意見
知你哋要揾咁多資料係辛苦嘅
想請教下買咗樂天calendar world 年卡sim嘅各位大佬
用唔用到070個日本號碼登入my rakuten mobile個app?
我試開左個Rakuten account然後佢係咁話link唔到
感覺因為呢張係prepaid sim嘅關係…
依張暫時無乜缺點
試過 過咗5GB就限速
過幾個鐘又無事
有冇巴打可以幫忙解答, 下個月去沖繩, 想今次試用esim而唔用實體卡
用緊3叔S22....上網check過呢個model support esim
但跟住佢個步驟做setting : 設定 > sim card管理工具 > 再入去就搵唔到"增加esim"呢個選項
有冇人可以幫忙
你香港行貨sure真係有esim?
我上次iPhone 用CALENDAR eSIM, 發現原來scan QR code都得,而且方便過自己慢慢入。

你買果隻會唔會都有得scan QR code?
s22有esim 但香港s22係冇esim
有得SCAN....但同官網個指示好似有D唔同, 所以問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞