[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (20)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
完全上唔到網咁大鑊?

另外幾年冇去旅行想問個低能問題
唔係好記得如果部iphone可插兩張sim卡
去到日本插咗Travemove H
開data roaming後佢會唔會扣埋我香港電訊商個數據漫遊?

官網話要 啟用後自動識別,請勿手動選取
我都試過手動 係收唔到訊號

有陣時落咗去4G 唔識上返5G 要熄咗再開
我一直係line同客服來回
說好的5G冇5G
又話係最強esim...
結果整黎整去都係4G 仆街一開始係3G

真係好on9
寫5G連線 連完彈我落3G
連4G照彈3G 迫我鎖4G先用到4G..
你點鎖4G *#*#4636#*#*
sim卡 > 點入張尻卡 > 首選網絡類型 > 4G
try
打電話打
*#*#4636#*#*
phone information
set preferred network type
lte only

唔啱用可以用番你舊方法reset
岩岩見你講起*#*#4636#*#*
一禁入去
見到個setting係得LTE
一選返NR/LTE/GSM/WCDMA
即刻上5G

sim setting
首選 - 5G
自動選取網絡 - off
鎖死後速度如何
4+6GB vs 6GB
你Pixel?
thanks
我係鴨記買咗truemove japan版
希望下星期去日本仲有4G送
好似係8pro
只能說 鬧區自動落返4G
銀座metro4G大概70 80Mbps
大塚 5G都係80左右
黎緊再試吓其他地方
Pixel 8 pro

mypacemarket iij
25/11-2/12 用足8日
人多4g上唔到,人肉轉3g可做基本地圖搵路功能,
下次會再買,因為另一張後備大陸卡(優點)慢到上唔到
Ultra 有限速 雖然5GB先出現
Plus 似真無限 (官網話)
唔知點揀
Comst 30日10GB

如果我Day 1 啟用

Day 15 增值加多10GB

係咪可以用到Day 44?

另外, 想問下未用哂已經有既GB數可唔可以增值?
正常用應該 唔會一日用到5GB掛
speedtest個速度愈快用得愈多data
download 300mbps以上都要用500mb以上
想問下各巴絲你地係咪會雙卡咁用truemove?
因為我部舊iphone XS 係可以插兩張sim卡
印象中之前有聽人話雙卡咁用數據卡開data roaming
即使揀咗上網係Truemove
但自己香港張卡都仲會出現每日用1-200kb數據
結果被香港電訊商收返每日數據漫遊費用

求解答
提一提 Plus無限個意思係俾人限速個陣可以叫DJB 解番個限速佢
而唔係真係冇FUP永遠唔會限速個種
即係你如果係佢office hour外俾人限速冇人會咁快應你

6月個陣特登dowload Netflix再del
大約2日用左17GB左右俾人限左速

其實正常好難一日用5GB
你講依個好似係iPhone萬年bug黎 時不時就有人中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞