[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
503 Like 14 Dislike
試想想,在外面生活的你, 在正常社會下生活的你

如果遇到這些你明知不公,明知不恰當的事物和對待, 你第一時間會做咩?

你會說不,

會拒絕,

甚至會反抗起這些黑暗.

雖然,這裡的牌頭第一點就已經不能說NO sir

但那些閪人的行為, 望落有些愚蠢的諗法,某程度上,其實是在反抗著制度和阿sir的

雖然連坐法的牌頭, 讓我對他們產生了恨意,憎他們的遲鈍和死板.

但我每次大找完,每一個被搏衰之後的夜晚,

我都會細想, 到底錯的是誰?
肥衡嘅極限已經到,係時候到我隻戈sir發揮
但想歸想, 睇法還睇法

訓一覺之後, 我還是會做返一個乖乖仔的形象. 變回順從的那群人

因為這些反抗的人和出面社會一樣,都是少數的人,是被打壓的那群

這個小型社會,讓某些東西顛倒, 是變非, 非轉是

爭取上訴的權益,變了妨礙阿sir

論論盡盡既手腳,分分鐘會令你遭遇毒打

因緊張而口齒不清的說話,更會換來羞辱

有無諗過,正常的你如果入左黎, 你會變成邊一類人?

順從嗎?

還是不順從?

我選了順從
Live
因我不想自己難受, 我想早走,於是我選了站在順從的人的那邊

看著壯逆天日日飽受欺凌,但我會 加入辱罵他的行列之中

看著子健佢因為應錯左一句說話而食狗飯,但我心中入面卻想著,我不想好似你咁,異常遲鈍

看著志成又因瞌睡而找板, 但我會在心中喝彩,打得好

我有種打從心底對他們的厭惡, 我在利用著他們來告誡自己,不要成為他們那邊的人

呵呵

怎麼老覺得, 自己也開始變得不正常了

有陣時我都會覺得自己好過分, 點解我個心入面會咁諗人嫁? 我諗嘢咁惡毒既?

但我有錯嗎?

他們又有錯嗎?

兩邊都沒有錯的話, 是誰錯了?

其實我知道,

我和所有既學童都知道,
錯的應該是阿sir那邊, 錯的可能是這套制度
只是當權者的力量,就係會令我們畏懼.

他們的一句玩我走期,已足夠讓我們變成死狗

無論你選了順從或者唔順從, 其實由一開始,你已經無得選

不過.

我已經習慣了,

習慣每天早上的摺毯,習慣每天早上拼盡全力做PE

習慣在洗衣房內燙著阿sir們的軍裝

習慣每一天的飯菜, 都是那種味道(偶爾仲會怨一怨分量)

我已經背得出大部分阿sir的Number

已經可以說出黎緊一個星期的菜單

更加學會了如何睇阿sir頭做事, 邊個阿sir唔中意咩,邊個阿sir中意咩, 我都知道了個大概
日常的日子, 令我累積了經驗

武傑被流放出洗衣後, 有陣時會被安排跟保安sir出去沙咀之外既地方剪草

而逆天則繼續自己的世界, 由於君實sir放話,不許再搞事, 我們亦無多動作去郁佢

只是某些可以刁難佢既位, 我們亦都會盡力令他難受

而且經過我的觀察和研究,想唔食檸檬, 最緊要睇一樣嘢. 唔好衰大單嘢

而這個星期開的board,正正印證了我既諗法

有人升班,有人食檸檬

但今次開board,意外地是阿大和指模仔阿希都食了檸檬
阿大的四分一檸檬其實大家都知咩事,佢 二年班時的八厭,讓他付出了代價.
而且戈sir仲要講到明會比佢, 所以呢個檸檬真的係預左的, 所以阿大亦只是濕了濕眼眶就算

但阿希食的檸檬,就不尋常了

通常指模仔, 係S最安全的職務之一

所處的大部分時間都在指模房, 衰的機會亦是最少的

但令我們詫異的是, 阿希一食就食左半隻檸檬.大拿拿兩個星期,半個月的加刑

讓他哭到兩眼通紅, 不甘心

但問起佢點解食既原因,又是十分荒唐,
阿希話, 指模房既阿頭, 陳主任, 十分迷信風水學

所以有一日汁房果陣, 阿希唔小心擺錯左個盆栽既位置, 弄得陳主任龍顏大怒,話影響左風水之類..可能就是那次, 搞到佢要食檸檬

聽完我就在心中大呼: 唔撚係掛? 咁都屈得?

另一方面, 戈sir收到消息後亦都是大怒, 當著我們的面便大屌那個主任,
話咩 「咁撚乖既人都要搞鳩佢,佢無撚嘢啊嘛」
君實sir亦都在旁安慰阿希
話咩「無嘢既, 我地會幫你取回公道」

那刻看到兩位最親的阿sir講出這些如此窩心的說話,我便覺得好彩自己係S

但那天亦都告誡了我知, 檸檬這回事,真的是變幻莫測的

不過可以肯定的是, 萬一衰了一件大事, 四分一個檸檬係一定走不掉的
時間繼續流, 日子繼續過

無論是痛苦,還是不甘, 日夜仍舊會顛倒重複

這時戈sir話, 佢要開始放十日大假, 臨走前一日叮囑我們要醒醒定定

但我們在心裡早已爽到飛起,
最嚴既爸爸走了,仲唔爽皮咩

那天,有兩個新人落山, 我們S又多兩個一年班
前浪推著後浪, 後浪則繼續向前推著更後的浪

一浪接一浪

晃下眼

原來我已經是被人推著的後浪之一

夜晚回到倉內, 由於戈sir開始放大假, 這天帶我們的阿sir變了君實sir和豐sir

新來的兩個新人便被君實sir叫了去桌邊,開始問家宅,記錄在案

一切一切,都是那麼的平常.

我望著那兩個新人, 心中不禁有些感慨
現在S的高年班, 都沒有幾個會好似阿勇那般咁衰格扮嘢蝦新人掛

他們真是幸福呢..

我想起自己新人組時的日子, 真是可笑..
那時的我,忍了阿勇那麼耐, 到最後要抱多大的覺悟,我才能話比阿sir聽,脫離被欺凌的苦海

好彩那場洗禮, 我撐過左

想到此處, 我嘴角上揚,微微苦笑了一下,日子真的不容易呢...

誰不知

「肥衡, 你笑咩嘢?」
一聲責問傳來, 我立即回神
原來是君實sir問的

「肥衡, 你笑咩嘢?」
君實sir又問多了一次

但我卻愕然了

點解平和既君實sir, 這刻佢問我既問題居然如此認真呢?

就在我未反應之際

嘭 !!!!
君實sir突然雙掌一拍, 拍在了佢面前的膠枱上,發出巨響, 將我們狠狠地嚇了一番

我心跳頓時停了幾秒,

那聲巨響話比我聽, 這是君實sir發惡既信號

但我仍處於震驚

平時待我不薄的君實sir竟然無端端對我發惡?

是我激嬲了佢嗎?

恐懼感瞬間湧上心頭

「我再問你一次, 肥衡, 你笑咁啲咩嘢?」

我...

「係唔係覺得我問新人嘢好好笑啊? 啊!?」
君實sir喝出的怒氣,震耳欲聾

但係

我應該答咩?
到底君實sir 嬲咩
前浪推著後浪, 後浪則繼續向前推著更後的浪

一浪接一浪

晃下眼

原來我已經是被人推著的後浪之一

夜晚回到倉內, 由於戈sir開始放大假, 這天帶我們的阿sir變了君實sir和豐sir

新來的兩個新人便被君實sir叫了去桌邊,開始問家宅,記錄在案

被人推嘅後浪

我無文了

我無文了

屌又喺依啲位停

我無文了

出啦屌
後浪推著前浪, 前浪則繼續向前推著更前的浪

一浪接一浪

晃下眼

原來我已經是被人推著的前浪之一

被人推嘅後浪

啊 寫到個腦塞住左 改返
後浪推著前浪, 前浪則繼續向前推著更前的浪

一浪接一浪

晃下眼

原來我已經是被人推著的前浪之一

被人推嘅後浪

啊 寫到個腦塞住左 改返

咁要寫埋君實sir了

食檸檬啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞