[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
503 Like 14 Dislike
LM
追左咁耐 第一次留言
睇住你既經歷同進步真係好勵志
同埋文筆都唔錯 好多描寫位都好好
加油呀樓主 200%支持

thx
小左好多人留言 唔似得以前高登 好睇既故追幾耐都會有人留言
呢到既人都慣左做CD-ROM/3分鍾熱度

鍾意一個禮拜睇一次,留一次

日日追好屌癮
Gphone之後會點

被幾個阿sir打到不似人形既gphone痛苦地求饒: sorry sir

沙咀阿sir: gphone你條撚樣咁鳩撚鍾意搞自決啊嘛,你條撚樣臭閪黎撚左5日但態度依然仲咁撚閪,仲覺撚得似似自己仲係社運大佬,仲要郁手打阿sir,既然係咁,阿sir就掟你入水房自撚決飽佢啦。

p.s. 本故事純屬虛構 #fs

你仆街井 我講左2句gphone就比人屌到仆街
之後班撚樣仲要扮可憐話我騎劫 之後又扮哂唔好意思咁say sorry
好撚閪架

有冇諗過唔關gphone事

係人地好心叫你唔好騎劫 你仲要屌返人轉頭 仲話人閪

你知唔知邊個係搞事
諸仔應該真係老手啦 跑足球場50個圈唔係講笑

佢真係好撚勁

俾我既話可能連一個月(沙咀)都覺得太難頂
12點出文
Gphone之後會點

被幾個阿sir打到不似人形既gphone痛苦地求饒: sorry sir

沙咀阿sir: gphone你條撚樣咁鳩撚鍾意搞自決啊嘛,你條撚樣臭閪黎撚左5日但態度依然仲咁撚閪,仲覺撚得似似自己仲係社運大佬,仲要郁手打阿sir,既然係咁,阿sir就掟你入水房自撚決飽佢啦。

p.s. 本故事純屬虛構 #fs

你仆街井 我講左2句gphone就比人屌到仆街
之後班撚樣仲要扮可憐話我騎劫 之後又扮哂唔好意思咁say sorry
好撚閪架

有冇諗過唔關gphone事

係人地好心叫你唔好騎劫 你仲要屌返人轉頭 仲話人閪

你知唔知邊個係搞事

佢地好心叫我唔好騎劫係後話
一開始係不停屌我 不如你重睇or 唔好睇d唔睇d啦
傻閪
壁屋懲教所係咪姐係二倉
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170613/s00002/1497288560634

西貢的壁屋懲教所(俗稱壁屋二倉)
gphone入左去了 要10月生日先可以過界
大家記得捐多2個錢比佢 好慘架
23 56
12:09
二倉係拎報告先入
又話12點
改耐左sor 依家出
那場馬拉松,讓我產生了改變

我不知道實際上我跑了多少公里

但我清楚的是,我挑戰了一件我一開始認為不可能的事

並且成功了

這份實在的成就

充滿激勵的喜悅

充斥在我心頭

讓我開始相信自己

那天晚上,

凝望住繁星的黑夜,心中卻百般感慨

我想對過去的自己痛毆一拳

我在心中痛罵了自己一頓
屌你終於有文 加速
我罵自己

其實你根本唔係個無力量既人

你根本唔係個懦弱既人

你更加唔係一個一無是處既廢物

點解..

點解你要咁遲先去相信自己...

你真係好撚傻啊.蔡衡...

有好多好多既時刻,我明明可以去改變現況

要是上庭那天,我有勇氣回答法官問我既問題的話,

要是那日我有膽識無比差佬嚇窒的話,

要是我...

.
.
.
但後悔,已經遲了
我太遲發覺自己既可能性,又太早睇死了自己

我...唉......

不過,心底開始有份能量,讓我抬頭望

過去的事,就讓他過去吧

現在開始,向前看

向前

不要停

繼續向前

因為前面,有一個更好的自己
Live 左
仲有一個多星期,我就要見board了

想不到二年班的日子,過得咁快,又咁慢

日子依然是苦的,累的
但人總需要一些虛假的自我鼓勵,去幫助自己面對逆境

雖然我不是一個喜歡稱讚自己,自大無人的人

但自從跑過了那天,

我開始識得欣賞自己日漸壯大的二頭肌同逐漸消去的肚腩

我會認真地稱讚自己,鼓勵自己,我做得好好

如無意外,升三年班已經是穩妥的事了

我終於捱到這個階段, 距離升班出冊, 不遠了

我有信心, 我可以搏到早走

因為這三個月的時間,讓我摸熟了這裡的遊戲規則

我終於看清這裡的學童,只有兩種,
分別係順從的人,醒目的人

和愚鈍的人,不順從的人

由阿sir對待這兩類的人態度,就可以見到這兩類的人分別

前者的學童,阿sir往往會對他們講野溫和,大部分的無必要牌頭都會給予走棧,甚至犯了些小錯,阿sir都會係咁已小罰一下就算,好鍾意同佢地講笑,好似爺爺對個孫一樣玩。簡單而言,此類的學童,十分討阿sir歡心

後者則慘了,每天都過得像新人組一般提心吊膽,衰既即使係一個小錯,係阿sir眼中都會變成大錯。無走棧之餘,某些阿sir更加會趁機捉住佢衰既機會,大屌一餐,發洩一頓。

好受的人,和難受的人

正常人,和閪的人

除了在平時的待遇上可以看出兩者差別

仲有一個地方都可以看到不同

就係走期
後者的閪人,通常都會比起前者的人遲走,食更加多的檸檬,捱更長的日子.

套用阿sir們的那套說法,就是他們訓練得未夠

但以我既角度來看, 遲走的原因是因為他們太過正常.

正常?

不是不正常的人,才會被阿sir們打入冷宮,被歸類成閪人嗎?

才不是呢.

在沙咀這裡,外面的不正常,到了這裡會變成正常

反而在外面的正常,到了這裡會變成不正常

我所指的不正常的人,是那些有黑社會背景,又或者係黑手的學童, 但往往,
他們通常亦是能捱到早走的那批人, 因為他們很快選擇了順應環境

而正常的人,則是我這種人, 白手白底無背景,雖偶有活在邊緣,但亦無從惡
不過諷刺的是,受最多罪的,往往亦是我這類人
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞