(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike
最緊要係keep 住唔好諗住減完個階段性勝利就打回原形
你就廢話 你試下食大量低卡食物再講
真係食撚到想嘔都keep住瘦
全部都要
同濕疹一樣,根本個個人case 都唔同
使撚你教人?
不如你贏?
開完就潛左水
幾日唔食午餐,唔見左個肚腩
每種方法都work但唔代表每種方法都一定合適,例如因爲新陳代謝減慢而肥既人,再食少啲衹會令副偈越來越頽
唔好做gym
做gym 好易肥
但係我想瘦 唔想gym bro 咁大隻
Work嘅原因只係因為佢切入到熱量赤字
唔係因為個方法有神奇功效
問題係有啲撚屌冚家剷好鐘意拗
媲如用168減完,就周圍話好有效,唔用係傻仔
你唔用係減唔到,減到都好辛苦,唔辛苦你身體攞到嘅benefit都無我多…..
總之就佢最醒,廢老心態我減過你地聽我講就得
但其實全部都係佢主觀覺得咁係好
無理過有人偏好平均食三餐,可能人地都減到

掉返轉168只係佢覺得舒服,但唔忍口個8個鐘食爆卡都大有人在,一樣肥到豬咁
佢覺得唔會只係佢未夠大食
咁work嘅到底係熱量赤字?定係168?
弱智都識分
除非你係超人 如果唔係你估增肌咁易?
飲食>重訓>帶氧
其實如果一日可以做兩節, 早上做重訓,
夜晚跑吓機, 對增肌減脂會唔會好啲,
如果一節做晒重訓同跑機會驚消耗太大消埋肌肉
懷疑有啲人計卡路里,但意志弱下意識mark細個數
然後減唔到,怨天怨地就賴計卡路里
再上網唱衰黎發洩怨氣
對於一個唔做開運動既人,只要每人步行60分鐘都會減到磅
只要食少過一日三餐
點會減唔到
肚餓都唔一定要食
食少一餐其餘兩餐自然會想食多啲
最緊要係唔好少食多餐自然唔會肥
個人經驗 - 大叔一名
年頭過磅82Kg 自己唔係好接受到
就開始做輕量帶氧運動 (跑步 + 游水)
怕人重傷腳,只能慢跑 2~3Km
同時間 控制飲食 (主要戒咗飲品既糖份) 及 食量控制
去到6月時,體重只是減到去約 77Kg
6月尾開始加操 及開始 168斷食
一星期跑3次 5Km / 游水1500m / 一次做GYM操肌
飲食再減少食量(米飯、麵) 食多D 菜/蛋白質之類..
7月開始體重有明顯下降 (相對肌肉量都跌)
中間仲有一次運動受傷停左3星期無運動...
去到今日 已經由82Kg > 64Kg
每星期而家KEEP住
跑3次 7.5Km 以上 / 游1次水 1500m以上 / 2~3次gym
體脂由 3X% > 15.7%
短短3行字 你可以講到好似白卡咁真係好勁

人地168既原意之一都係為左減少intake
跟住你又反問168食自助餐可以減到intake咩?
最後你又講番168令人食少D

咁究竟你係想支持168定反對168既成效
佢意思係如果你8個鐘內食多過所需熱量一樣會肥
甜野一定要戒,因為糖份會令人上癮,越食越想食,高卡路里又唔飽肚(當時食完感覺滿足但好快餓)
反而肥膩野,炸野,你未必食得落咁多
你可以日日都飲少少甜野,又食少少甜品,零食,樣樣都少少(以為果樣野好細粒但唔知其實樣樣都超高卡)
但你唔會日日食炸野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞