(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike
仲要堅食 同堅休息
如果係肥佬 無線條呢
對我嚟講低卡嘢都係菜呢啲,先叫可以餓就任食,碳水都係好易食多左,雞胸我就成日食

然後就會控制唔好食咁多碳水,當然係血糖低,但我追求減得快捷
減肥最重要唔係方法,而係意志。道理都係大同小異,不外乎能量輸入少過輸出。但有啲方法對個人意志要求大好多。例如每餐都食水果清菜,你每次到時間都係會肚餓,肚餓時完全靠意志決定要食清淡野,每次都靠自律,好容易失敗。

但16-8 斷食呢啲容易成功係因為佢主要靠嘅唔係意志,而係身體本身自動調節進食時間呢個功能,只要捱得過頭一兩個禮拜,身體荷爾蒙會自然調節你覺得肚餓嘅時間。雖然係8小時內原則上你係可以暴飲暴食,但進食到一定份量後,人體係自然會有飽肚感,你好難係有限時間內不斷進食。而在16 小時嘅禁食時間中,身體亦會慢慢學習依賴燃多餘的脂肪,而非靠進食而補充能量。

換言之,16-8 靠嘅係身體自然調節嘅機能,而唔係個人意志,對飲食習慣改變要求亦都最小,容易成功好多。而且養成左習慣後,基本上你可以一直keep 住做,唔似得有啲減肥方法係短期好有效,但根本唔sustainable,一唔做又會肥番。
其實飲夠水訓夠教已經差一截
你本身肥到仆街既話呢啲方法咪work
到左某個水平就會停
其本上無經驗要做一次大既transformation 起碼兩年起跳
早晚磅先大概知 平均代謝率 同自己果日有冇食多左
每日睇住 動力大d
每日磅壓力大,因為個上落好大或者冇分別,已經有文獻講壓力會影響減肥
咁應該隔幾耐磅一次會好啲 ?
好睇個人我自己咁樣做幾好
一個星期
你講個代謝率其實就喺TDEE,上網都計到,而且你早晚磅唔代表你知自己食多食少咗,因為你唔知自己食緊幾多卡
就咁睇字都已經想像到你副嘴臉
你真係齋飲清水,脂肪既原料邊度黎
你試下一日5k水
包你瘦
因為啲藥影響咗本身metabolism rate
可以減慢你身邊消耗脂肪速度
咁係易肥咗,唔係飲水都肥
10個講飲水都肥嘅肥閪, 有9個日日都飲勁少水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞