(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike
成日周不時係連登都有人開下減肥po, 然後幾乎每次都世界大戰
有啲又話玩斷食,有啲又話唔食carbs, 有啲又話重訓,有啲又話cardio先重要

計我話減肥只有一大原則,食既熱量少過消耗就得
具體方法好簡單,對一個冇乜運動習慣啱啱上開始減肥嘅肥人黎講,最先做就食少啲糖,零食同精緻食物出街食飯就盡量唔飲飲品,或者減少飲品同走甜
平時可以㗎咋行多兩步,每日散步到30分鐘已經係好好嘅開始
飲多啲水
其他食嘅嘢可以唔變住
其實做到上面嘅嘢已經可以減咗唔少,甚至去返正常人嘅體重

之後建立左啲自律性同意見志就加入運動習慣主要都係控制返卡路里進出,足夠蛋白質
長遠要健康同可行就要重訓cardio都做
重訓長遠增加/保持肌肉量,良好力量水平確保生活品質同關節健康
Cardio就保持心血管健康,生活上有精神同耐力,確保有控制卡路里輸出

運動習慣比例可以除興趣同需要微調
你想大隻啲或者向力量方面有興趣就做多啲重訓,你鍾意cardio想玩吓比賽咪做多啲你鍾意嘅cardio形式
但重點係兩種訓練都要做,無需要亦唔應該二選一
我飲水都肥
有次睇斷食。。。dklm,基本上就係食個tea飽左,返到屋企就唔食飯,早d訓,變相食少左野緊係瘦
大肥佬做增肌定cardio先
肥咪肥囉
減乜撚
你飲汽水?
有一樣主運動,再靠做gym去提升運動表現永遠係最屈機
唔洗咁複雜.

正常三餐, 食乜都得. 但食慢啲同有飽意就停. 8PM後唔準食野(包括生果). 戒零食. 零運動都保證會瘦. 我用呢個方法一個月減左2KG, 零運動, 無斷食. 如果我肯朝早個一杯戒奶茶咖啡應該輕得重多
你開認真po?
俾人捉去研究解決能源危機未?
英雄所見略同
樓祖可唔可以帶做尖
食少啲先
食野一定係最重要
食清D盡量戒糖
食野個卡路里整體低D
配合埋有氧運動(30-60mins)
基本上實瘦同脂肪少左

如果淨係想減重就注意食野就okay
想輕度改善身型咪做有氧
最後想大隻先gym
OK 捉我啦
過左30歲個肚腩好難減
咁唔通呢 你想食住瘦?
我係架,食c 朗餐咁囉
重訓 同Cardio都要做
但係我每次做重訓都好唔情願 好想放棄
做cardio 可以睇住3集動漫咁做 就唔見70分鐘
樓主請問你點部署?
食少 訓前有飢餓咁 每日早晚磅重
Gym -> 熱身 重訓 30-40 cardio
同問

我都啱啱開始緊

上網睇話 星期一三五重訓 (每日分別淨係做push , pull 同腳) 星期二四cardio

想知咁plan 啱唔啱
咁樣好似推持唔到好耐 你唔做就會反彈得好勁 除非你真係有決心到未來40年都係咁生活
食乜都得? lunch 整個焗豬.夜晚再食干炒牛河 2餐2500卡.
早餐沙牛麵炒蛋 凍奶荼 呢到最小都800卡
加埋3300卡.. 食乜撚都得?咪撚玩啦清
係. 我照舊食炒飯炸雞炸薯條

食茶記會肥只因你食哂成碟野. 你食慢啲, 咀嚼耐啲. 其實食左半碟已經飽飽地要停口
你本身唔吸收咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞