(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike
反而想知雙下巴點減
想減肥,飲食重要過運動
戒甜嘢同減碳水啦,碳水同糖粉佔卡路里比例好高,總之卡路里消耗>吸收,就一定會瘦

大部分香港人食嘢習慣都係食好多碳水,當lunch咁,就算唔食飯,轉食意粉 都食勁大碟 試下平時出街食飯,叫少飯或者只食3/4, 再慢慢減份量,再1/2咁, 睇自己情況啦, 每人唔同
你本身或者當日消耗大嘅,咪跟情況加減囉

同埋出街食飯,盡量揀啲低卡路里嘅食,我自己多數食蒸肉餅或者扒餐走汁,或者燒味都ok, 盡量唔食沙嗲咖哩同炒飯炒粉麵,全碟正常份量食哂 肯定過千卡路里,飲嘢就熱飲or走甜啦
總之盡量低碳水(唔好完全唔食碳水),多肉多菜,計好卡路里攝取吸收,配合運動就會瘦
汽水唔係水?
同埋我自己食正餐之前,會習慣先飲500ml水,咁就會食少咗飯(碳水),大家可以試試
大肥佬通常夠肌肉量,但關節有問題做唔到cardio,做到都好快整傷。所以一定係diet行先、重訓為副,等你唔會流失過多肌肉,再加啲低強度cardio例如散步。體重減左落去先開始高強度少少嘅cardio。
食少啲嘢
大九龍咪講左只有減食囉
我食兩個飯都仲係好撚肚餓
要做到168,咁最少都食少左1餐
當然,要1餐食勁多無話唔得,但行168每日1餐自助餐真係可以瘦咩?最後咪又係食少d
都唔止習慣嘅
油鹽糖澱粉落肚本身就好c服, 好爽好刺激到多巴胺分泌
好似吸毒咁, 戒個下係有反應
純粹習慣同環境, 我舉個例,
平時可能日日朝早係屋企馬桶痾屎, 依家要你改晏晝公司踎廁痾
呢D就係改變習慣同環境, 係小小辛苦, 但唔會好似減肥改變習慣之餘仲有鋪癮R你食多啖咁難頂

自信返晒嚟
你似M底想突登俾人捉返去
我覺得減肥首先要了解自己肥既情况先,睇BMI同體脂有冇超標,比以前食量大咗定運動量少咗,抑或祇係年紀大新陳代謝減慢,有個方向再選擇適合自己既方法去試
其實多數講減肥難 唔係講緊一開波全身勁肥去減
勁肥既人減肥 一開始係好容易

減肥難係講緊 體重正常 但硬係有啲位 例如肚腩 手臂 積聚脂肪 個啲地方難減
我骨架大 減唔到
但冇得局部減 可以點做?
無架 一減就要全身減
男既可以加埋增肌
女既就預左減到無埋對波 加增肌
一係靠切 最直接
咁減肥原理就係食得少/ 比較少,嗰啲咩飽住瘦都係廢話,減肥成功一定要有飢餓感,否則做咩運動都冇用
個理論我係同意既。

但狂食c朗餐應該唔洗餓既,只係會好難頂

所以都好佩服減肥成功嘅人,好難keep住個動力
咁你剩係飲水得啦
洗乜食野
做倉都計做運動我真係屌佢老尾
佢可能以為而家做倉仲係以前碼頭咕喱果種搬運方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞