(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike
好簡單 你減少輸入來降低體重 去到一點
咪要keep住個輸出低來維持低體重
所以一來係要睇你個diet是否可持續(多菜多水高蛋白通常最飽)
二來就係靠運動提高消耗 令你可以愈食愈多卡路里
食嘅重量/體積唔應該同卡路里混淆
食少咗卡路里唔代表飲食重量/體積會少咗
單單係重量/體積已經係一樣好影響飽足感嘅因素(甚至你食碳水 蛋白質 油 都係因人而異會有唔同飽足感)

飽住瘦絕對唔係廢話 volume eating就係講緊呢樣嘢
最梗要識揀替代品 最簡單嘅係多菜多水來維持飽腹感

斷食來練習對抗饑餓都唔錯但其實唔係必要
其實最難係喺香港出街食全部都高碳水高油低蛋白質冇菜外加近乎所有餐廳都冇營養標籤
對卡路里計算來講一開波已經hardcore mode 近乎一半以上都係靠估算
我自己識計卡路里都好 每日自由食都可以砌到個餐單夠飽唔超呢樣都真係試咗成年先開始識玩
喺香港計唔掂卡路里真係好正常 唯有靠耐性慢慢build up營養知識同對自己身體嘅理解(食咩食幾多先飽)
咁咪好慳錢,飲水飽喎
咁想問下一個本身就已經係咁樣做既人點樣可以減肥
未難囉
飲食係唯一辦法 你練幾多肌肉跑幾多步都唔夠你食一個焗豬 運動有做就已經好過冇 揀運動記得小心傷到個膝頭哥

可以帶飯嘅其實211餐盤夠殺

但如果係一定要出街食砌唔掂211嘅 咁冇計 要學點計卡路里 down MyFitnessPal 大概捉2000kcal
食嘅嘢用衛生署茶餐廳營養素研究+營養師page 學點估算出街食嘅嘢嘅卡路里 eg 炒粉麵飯 好簡單食一餐學一種就得
食/飲每樣嘢都要入落去 最好揀好食咩入定app先去食 食物重量可以買電子磅磅 磅幾次之後就識估算(用手估算都得 自己上網睇)
每日朝早磅重加照鏡 mark夠一星期 有輕到就keep住 冇輕到就-200kcal再loop

再上就係學埋每種食物嘅碳水 蛋白質 油 卡路里高低
可以試吓食夠蛋白質 不過你肥得都唔識咁多 循序漸進慢慢學啦

同埋最最最梗要係學識記卡路里低過50kcal/100g嘅食物 eg 水 蘋果 橙 菜
嗰啲全部都係你好朋友 一肚餓就可以食 任食唔嬲都好難肥
一早就過糧食危機係scam
但一日一餐最慘係有啲人個胃會好痛
係冇睇佢戒咗幾多嘢…點止食得慢咁簡單
呢啲真係陷阱來 我初學計卡路里都中過好多
冇計 真係由乜都唔敢食再每樣食物逐樣重新學過
暈應該就未到嘅 哂嘢食來講就好撚哂
定係要好似大快活post嗰啲人咁早餐分三餐食㗎
單人個運動量低好多
重訓同有氧係競爭關係 如果係追求效率其實未必要一齊做
其實係窮
扑嘢都冇時間仲要抽時間做運動減肥?
仲要慢慢食等個人覺得飽?
快撚啲啪完個飯開工啦
其實戒唔戒碳水都唔重要 菜都係碳水
而事實上香港根本九成人都meet唔到食菜同飲水嗰個每日建議攝取量 除非你係大胃王 如果唔係做到已經好難肥
堅持到一年先講啦
一大壓力果陣胃口大左就即刻反彈
佢自稱零運動
正餐食乜都唔管
咁就叫戒左好多野??
開頭幾個月食得慢有用
以後身體適應左同樣有用??
年紀大D新陳代謝開始慢
唔運動真係唔會肥??
除左斷食168我buy
其他都係鳩噏
我就係話戒咁多唔減就奇 我信佢咁多嘢加埋係唔使運動都keep到健康身型 但係個彈性就相對細好多囉
最難係都唔知自己食緊果餐係幾多卡
簡單d食藥就得 運動都唔駛點做
冇可能啦

除非你唔係人類
斷食唔代表食得少喎
係壓縮咗進食時間
係 我都減到 飲食佔7成 戒糖真係減得快
係好撚簡單,節食,運動完。真正難嘅係點同自己嘅本能“餓、懶”對抗之嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞