(廢話)其實減肥真係好簡單

246 回覆
671 Like 46 Dislike

領取綜援的阿英寧可自己捱餓,喝清水來填肚,也要讓兩個女兒吃得飽,因此經常感到頭暈。「我有時早、午兩餐夾埋食六蚊腸粉就算,有時會餓到頭暈,不過肚餓咪飲水頂住個肚!寧願慳埋畀兩個女食飽。」
蒸肉餅好肥
除非家中自煮買瘦d肉蒸
我算鐘意食野 但以後生仔黎講食得少 眼闊肚窄 早排轉左工收好夜 晚晚收工食乾炒牛河加可樂 頂胃訓 食左三個月 由66肥到去67.5啲,然後放假玩返斷食2 3日 減返落65 又可以開始暴飲暴食

想知飲咩水會肥
8張既鍾南山

8張既蔡瀾

一對比就睇到重量訓練同運動幾緊要
每日行3個鐘路
戒加工食物
少糖
少零食
體重明顯下跌
lm
胸背腳咁做,新手淨做臥推,高拉背,深蹲,硬拉,一日輪住做,一星期做三次,一五打爆,星期三輕鬆啲,好快大隻
新陳代謝變慢 唔做運動越嚟越慢
咁以上都真係work,以上全部都見過各種人做,純粹係時間能力興趣取向,唔work 果啲問多兩句就知根本執行得唔好
講過好多次
要餓住個肚訓
夜晚餐飯唔食
淨係食晏晝個餐
一個月內見效
其實計卡路里最大優勢就係可以食住瘦
你識揀食乜真係可以飽住瘦 上網搵volume eating就會搵到啲熱量唔高可以係咁食嘅嘢
最簡單 清水 菜 瓜 部分生果(士多啤梨蘋果橙嗰啲 榴連提子唔得)
計到蛋白質食夠之後就食上面講啲嘢來填肚
有淨卡路里你就自己揀食好啲/甚至零食獎勵自己都得

卡路里赤字最大缺點係學習成本高 但學完基本上自由到一個點
有時突然好撚想食啲肥嘢都可以靠例如食蘋果止餓咁 幾個鐘啪一個keep住有心有力做嘢 再留啲卡路里去食你想食嘅嘢 一次滿足你幾個願望
多菜 少肉 少煎炸野 少精製澱粉
甜野一日儘量淨係飲一杯
(咖啡奶茶汽水好難戒
真係有用
想講有啲人勁癲 聽白兵嗰套唔信卡路里赤字跟住再用自己生酮得咗去反計卡路里
自己又冇試過計 喺度盲反 幻想計卡路里嘅人係無限減攝取減到零唔食嘢辟谷

事實根本唔係 當你目標體脂愈低其實愈要識點樣低卡高蛋白食到最多嘅嘢去獲得飽腹感
而同時提高代謝又係個俾人遺忘咗嘅方向
做得好 長時間其實最後係可以可以愈食愈多嘢 將食幾多同攝取幾多卡路里混為一談根本就係錯嘅

卡路里最大嘅問題根本就唔係唔work而係學習成本太高
你唔識volume eating(食唔夠菜飲唔夠水)就唔會飽
高估自己意志力 忍餓 活動量減少 精力減少 跟住就放棄
你計錯數(油落一茶匙一湯匙同Gordon ramsay咁落個卡路里已經差天共地)加加埋埋長期低估自己攝取量 好易就令你心灰意冷心諗自己飲水都肥

對比起上來 斷食 基本上冇可能做錯
生酮 唔使識哂每一種食物卡路里 一刀切cut碳水就得
兩種根本上work個點純粹係易學 但一開波你係work 你要更進一步唔理解卡路里好容易就出事(減太多甩頭髮etc)
個個post都見到咩2023仲計卡路里 見到都頭痛 啱就啱㗎啦2023年熱力學定律都唔會變㗎
你嘅論點究竟係咩
依加啲媒體成撚日刻畫到減肥操肌要過五關斬六將。屌你老母食少啲嘢,做啲運動,咪撚放工返屋企食飽飯就將對眼痴落部電視,個屎忽痴落個梳化。你可以話唔係個個人都有咁嘅精力同時間或者先天優勢去咁做。你啱嘅死肥閪,繼續同啲肥肉做老死啦
太長啲人唔會睇嫁
簡短版:
calorie intake(google 有得搵)低過maintenance calorie 10-20%
吸收足夠蛋白質(體重1 ib =1g protein )
加適量運動(負重/有氧)
完。
戒甜+每日食一餐就得啦

包瘦
Siobhan Bernadette Haughey
食得少真係會肥 新陳代謝減慢
肥仔水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞