(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區221新手問嘢睇#1

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
馬蛇個新post冇咗?
兩頭唔到岸 squat完deadlift仲做到4*7
操晒腳之後仲操膊 仲鳩操過我
雖然我唔知荃灣呢個區算唔算大
但其實佢地4間店照顧到哂荃灣各地區既人既需要
如心個間好明顯係for荃灣西或者住屯馬沿線既人
力新個間係for荃灣地鐵站個邊,住愉景或者綠揚既人
保齡球場個邊個間就係for大窩口個邊既人
翠濤閣個間就照顧哂灣景,麗城個邊d人
基本上呢4間都算係位置上無衝突
可以各有各做又可能可以賺到錢
今日有個師姐坐住係部leg extension機到煲片
見佢岩岩坐落去唯有做另一個動作
點知做完佢仲做緊
於是鼓氣勇氣問個師姐仲有幾多組
再坐係佢隔離俾壓力佢
然後等左1分鐘左右就做完了
其實個原理都係墊高腳爭, 唔洗買咁貴啦
買對鞋拎住周圍走好唔方便 除非你本身係練powerlift
買converse /平底dl 鞋算啦
我legacy 喺香港買到喎romaleos 就算9數la
3*7 1.5bw sq
3*8 2bw dl
如果咁都維持到嘅話,其實都幾撚勁
大有街街頭一間 街尾又一間
係咪真係要咁多間
結果啟德又開一間
做squat帶鞋+1

Its my genetic
想睇每個肌肉廿組。
大小圓trap lats lowerback
一課80組
睇唔出落完都咁普通
個人覺得與其leg day係為做而做
不如諗下想係leg day既training達到咩目的
究竟你係想練力量呀定係增肌
力量既話squat 5x5就可以慢慢加重
做完再加一兩個accessories動作都夠
同埋又要睇下你個squat係練緊high bar定low bar
咁就可以揀d專針對個種方式既squat去練accessories
增肌既話當然就係多組數做輕少少
咁增肌係想練大個四頭定係強化hamstring
如果係新手期咁咩都試係正常既
但係如果係開始有目的咁練就要揀動作黎操
PR 85-90% 做settotal 20-25 個Squat 外加1-2餅squat till failure
之後因為chur 盡哂+要返工無時間就做埋leg curl / adductor 3組就走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞