(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區221新手問嘢睇#1

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
菊宝儿老師開咗幾個story 話俾大家聽佢唔care 大家嘅言論
我65kg咋

師兄覺得應該點改善好,有冇例子跟下
如果推拉腳,隔日做,會唔會唔夠組數
我個人睇法啦
每part一星期得一次刺激唔係咁好,而且本來背要承受嘅volume應該比胸多,如果你參考街健嘅做法直情每次workout都會有背添
至於組數方面,唔計手臂,20組高強度已經好有效,如果cut嘅話15組都唔過份,唔落嘢嘅話只有重量係重要
咁計我胸都有成22組…
係呀,所以唔洗擔心自己唔夠組數。反而胸舊肉咁細,兩三日咩都復原晒,但係你隔七日先會再操
明白,我應該要操密啲!
但如果時間上操短啲可以點搞?跟IG啲PPL動作?我見佢有啲得6,7個動作一日
沒問題呀,唔計手臂,一日5個動作,每個4組就20架啦。操得甘重要過操得多
唔該師兄,我試轉下咁操先
如果要再講深入啲可以做埋periodisation / conjugate method 添。不過你試左用movement 做主導嘅訓練方法先再睇下點。你而家分散左嚟操,應該會明顯好力咗
動作夠唔夠哂靚,我唔敢講,但我一直都咁操開
其實難romaleos/ legacy都好似要外國訂
Overtrain
淨係leg + shoulder day Squat 完已經淨返半條命 仲要練埋deadlift
除非你做緊既95kg 係rpe 5-6 但係個次數已經練埋cardio

俾個參考你 我leg day 淨係做Squat + 1-3 個動作就完,(leg extension, leg press, adductor machine, leg curl, hyperextension) 視乎個日邊部機有位唔洗等
見過啲臭閪撳手機可以坐係Abduction machine成粒鐘
JUNIOR 67.5 TOTAL都610...痴線
你操胸背都會練到二三頭膊
師兄squat做幾重?leg day做4個動作夠哂!?咁DL留返第二日嘅leg day先做?
毒巴喺奧運埸度操 你就知squat 幾多
咁你squat同deadlift具體既range of motion係點?
淘寶嗰啲深蹲鞋好似都唔錯
價錢平一半有突
其實硬拉唔使玩咁多下
佢咁樣玩法我驚佢cns爆
其實deadlift係唔係咁有效,我一直都有疑問。

如果好似佢既情況,不如squat加rdl放同一日比較好,至少我係咁。

另外,唔太知佢training age有幾耐,假設65kg bodyweight,squat作為第一個動作以full rom去玩95kg,其實已經會好累。好奇仲點樣頂3-4組 130既deadlift...
我squat都落過90度嘅,DL就去到過膝頭小腿中間位左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞