淘寶耳機集中討論區(11)-窮撚耳機/DAP專用帖

1001 回覆
4 Like 4 Dislike

zs6 會係鋁 , 高仿8,9千蚊耳機

買呀

如果zs5樣用鋁咁咪

如果zs5樣用鋁咁咪

有得買買買,仲係抄CA樣?
睇上面話zs5用電話直推會推唔盡
想問下淘隻藍鳥u6 plus耳擴會唔會有幫助?

電話仲要駁舊野出街,為咩呢?
直接買部DAP玩下仲好喇

同感,駁野聽歌⋯有電話入勁麻煩
跟手兩條橡筋又阻住你禁芒

平平地入部DAP用黎入門仲好

電量都係好大問題

如果zs5樣用鋁咁咪

CA模真係戴得唔舒服
大家覺得 k3 pro 定ex5好聲啲?
諗緊賣唔賣座k3 pro 再入返 ex5

如果zs5樣用鋁咁咪

CA模真係戴得唔舒服

呢樣真
睇上面話zs5用電話直推會推唔盡
想問下淘隻藍鳥u6 plus耳擴會唔會有幫助?

電話仲要駁舊野出街,為咩呢?
直接買部DAP玩下仲好喇

同感,駁野聽歌⋯有電話入勁麻煩
跟手兩條橡筋又阻住你禁芒

平平地入部DAP用黎入門仲好

電量都係好大問題

咁入門dap的話山靈m2s定sony部a35好

如果zs5樣用鋁咁咪

都係299咋,親
啱啱入手 Z2, 頂, 推力真係勁痴線大. 暫時 d 聲有d粗, 有d衝, 無底噪, 少少暖聲, 質素接近 A35, 係樂器分離度差少少, 人聲無咁順滑, 低頻有d虛. 部 Z2 推到隻 K3 PRO 人聲好很前. 我平時係 shuffle 歌, 所以無屏幕無所謂, 遲下揾 fd 係日本幫手買番粒 muse02 換下.

呢部同窮撚恩物x3邊部好d

呢部先賣 238人仔,有 Lo,又可以做 usb dac 駁手機,駁 amp,輕輕鬆鬆推耳牛,又細部,又可以改機,換 opamp。X3 (xduoo ?),Z2 推力屈機好多,調音又見得人,除非你好堅持要有 mon,否則唔駛唸 Z2。

唔換muse02 宜家已經好好聲?

而家經已幾好聲,因為調音算大路,暖聲得黎低頻唔太誇,音場唔窄。而且推力好大,推圈鐵d聲好出,再煲下d聲應該會再穩定d。最正係入咩格式都播到: dsf, aiff, ape, flac, wav, dsd iso。試左播 dsf ,好流暢,唔差。係睇人話換 muse02 音場再闊d,解析再好d,但粒野仲貴過部機,不過好易換。暫時唔慣機身粒藍色指示燈,播歌果時太閃。

好詳盡 唔該晒
係 粒野仲貴過部機
我見隔離論壇佢地 改勁多野
我用ex5 巴打覺得會推得點

無試過 ex5, 不過 z2 我開約 20% 音量, 經已推爆左 k3 pro, z5, d 人聲仲好出, 人地用黎推耳牛仲得. 其實我都想自己改電容, 不過有d驚, 我之前最多係試過自己換耳機插頭, 但焊得好醜樣, 最後放棄左.

呢間賣3900円係咪貴
http://eleshop.jp/shop/g/gAA1122/
想買2.5mm轉3.5mm轉插
問咗天華佢話25蚊 出邊就十幾蚊到
有冇話邊到買會好啲 定係求其就得

十幾蚊果d? 真係太平唔敢買
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4004-7997364049.26.2f669dfbnSlwZf&id=548609680361

悦耳新10单元

個人認為淘仔嘢過2k係冇競爭力(做cm 就可以多幾舊嘅),話之你幾多單

你要問清楚係咪2.5mm balanced喎

淘條 Fiio L26 穩陣d,40蚊。買錯轉頭好似話會燒耳機。

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.2ed6e797DyD7x1&id=548656449844&_u=m2fm8h1a80c8
綠聯手機耳機轉換器插頭2.5mm轉3.5mm音頻轉接頭線2.5轉3.5公對母
¥11.90

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.2ed6e797DyD7x1&id=548656449844&_u=m2fm8h1a80c8
綠聯手機耳機轉換器插頭2.5mm轉3.5mm音頻轉接頭線2.5轉3.5公對母
¥11.90

你係咪睇中呢個

淘條 Fiio L26 穩陣d,40蚊。買錯轉頭好似話會燒耳機。

但如果我個Setup係咁:
EX5 -> 天華7N單晶銅 -> Fiio L26 -> iPhone

Fiio L26轉插個條銅渡銀會唔會對音質有影響?

天華老闆而家推介我個舊係咁樣

¥11.90

你係咪睇中呢個

係呀 我就係見佢有平 有貴 所以唔知有咩分別

但如果我個Setup係咁:
EX5 -> 天華7N單晶銅 -> Fiio L26 -> iPhone

Fiio L26轉插個條銅渡銀會唔會對音質有影響?

天華老闆而家推介我個舊係咁樣

其實由 2.5 轉番 3.5,音質落差本身就好大 用 dp-s1 就好明顯,所以我盡量都唔會用轉插。我無試過其它轉頭,不過係貪平,貪方便有時插電話聽 moov,收音機,試下野先用,用左又唔會變得好難聽左,佢用銀線,人聲會出d,而低頻,音場都會減少少。呢款頭插 2.5 時會有 click 一聲,感覺 lock 得實d。
新手想問下推盡左既ks5係等於咩價格既耳機,見好多巴打都推薦呢隻又好似好抵玩咁
新手想問下推盡左既zs5係等於咩價格既耳機,見好多巴打都推薦呢隻又好似好抵玩咁
新手想問下推盡左既zs5係等於咩價格既耳機,見好多巴打都推薦呢隻又好似好抵玩咁

就係150蚊既耳機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞