月入5萬既人會唔會在乎20蚊4粒燒賣?

476 回覆
93 Like 631 Dislike
街邊檔有情懷 理應更貴
岩呀 所以我去都冇去
唔會 佢賣幾錢都好 平時都唔會買呢d垃圾食物
都會覺得貴
因為20元4粒 唔值呢個價
點解咁多負皮 連登係咪真係咁多窮撚社會垃圾
全港打工仔計都有10% 邊忽少 講緊連打散工都計埋

撇除啲垃圾冇讀書文盲藍領廢老新移民/返prattime果堆 個%隨時去到20%啦
巴老太
無論窮撚定有錢人,大把人平時買日用品好慳,買興趣野例如figure就好大手筆,肯唔肯比根本唔關自己有幾錢事
月入5 萬去超巿買嘢都要睇價錢
do姐話有錢人係唔睇價錢
你係到問緊月入五萬既人會唔會做埋d on9野

行過兩條街龍津都有得食啦
你走去講一個speical case係月入十萬,但係九萬掉左落海,得一萬使,從來都唔儲錢/投資?

而家當然係講緊一個正常地生活既人月入10萬
成個生活scale到10萬水平既general case啦
計完供樓供車請工人養小朋友, 淨返都多過中位數人工
就算用你講法,10萬既人資產點都唔會少

揾十萬既人,如果其他野無fuck up既話,買生活野係唔需要睇錢,甚至都唔係佢買。
但係講完咁多,其實點使錢真係同月入/資產幾多無關,揾兩三萬就大花筒既人大有人在
都係廿二蚊五粒姐,香港地最差都要十蚊五粒,地鐵站X福堂十六蚊五粒。都唔知你地姨哇鬼叫啲乜

利申:月入廿二蚊
加多$70可以買到樽油任滴啦
會。
我咪話你唔介意俾人搵笨咪得囉
或者你覺得廿蚊四粒金龍燒賣好抵呢
根本唔係廿蚊係小錢定大錢既問題

我覺得搵笨我咪話佢搵笨囉
你覺得ok既咪go ahead囉
錢係你既,你鐘意拎20蚊去買支懷舊冰條又好,去買一塊冰波羅又好,你喜歡咪得,都話最緊要你接受到就得
邊個人地?
我成個歐洲都未見過有呢個人地
20蚊4粒真係唔會買囉咪癲啦
剩係咁少野都覺得比人搵笨就知你月入五皮都無
係值唔值既問題
阿御理哥又黎眾人皆醉錯晒重點
不愧係學術台長青樹
智商都停留係學生時代無進化過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞