月入5萬既人會唔會在乎20蚊4粒燒賣?

476 回覆
93 Like 631 Dislike
唯一解釋就係香港人無咁鍾意食威化餅 所以先賣得咁平
因為小數怕長計
依度幾十蚊 個度幾十蚊 加加埋都唔少錢跌左
冇錯 白手起家既有錢佬全部都計到盡 唔係市井中產思維
月入5萬其實唔係好多
月入五萬唔會在乎
亦都唔會去食唔會去行嗰到

我四萬中啦,未到五萬,我廢
但我會用錢食D 高質嘢,去到muses 我食嘢平平哋上BEP 食個越南粉好過,$110 多多牛肉大大碗粉

唔啱嘅想過下口癮我去five guys 食花生買薯條,但我做乜撚要用$20食燒賣?你同我講Sheraton 擺檔,賣中式點心$20 4 粒我可能都肯交下智商税,反正我未食過,但依間嘢唔會囉
覺得$20/4粒魚蛋值既人直頭係低產思維啦
要搵5萬先唔在乎廿蚊?
抵你搵咁多嘅
唔知佢算唔算孤寒,但呢啲富商成功係有原因,起碼唔會亂使錢,佢投資得嘅錢要有回報,係生存原則嚟。否則做生意唔精明,俾人食𨶙咗都唔知。例如上面有人話,幫佢執$1畀返$1000貼士,呢啲係佢投資喺佢自己嘅人望嗰度。但講呢單嘢嗰個巴打又唔會俾人𨳒佢看圖作文。李生啲生意,百佳、發水樓、屈人寺、和記,有邊樣唔係算到盡。
冇得點還無得點
但無可避免會屌一聲
連屌都冇先係唔介意😅😅😅
我己經唔在意搭車幾錢。反正幾錢都係要搭.....都廢事諗咁多
六合彩十蚊一條,窮人寧願食少個麵包都想買個希望,有錢人就寧願腳踏實地去搵錢買樓買車,而唔係連十蚊雞都想慳。
認同.....
不過我食過一次Five guys,觀塘果間,真係好唔掂.....
d包就淋到飛起,d薯條就咸到痴線,杯milkshake就甜到嘔.....食過一次己經冇再去。成個set得舊肉係正常

之後聽人講話shakeshack okay又去試,講真,佢係好過Five guys,不過都係平平無奇。性價比一般

真係唔係講笑,食左幾間burger,我覺得性價比最高真係Mos burger
連登講既,做IT 夠十年一定有5雞
做到第15年至少7皮一個月
唔好話燒賣,買樓根本冇壓力
錢唔係問題 問題係抵唔抵
我覺得唔值唔會買
仲要去同人迫排隊
一個月5萬唔夠交稅
其實美式BURGER真係唔岩香港人
由TRIPLE O去到FIVE GUYS BURGER JOY
我自己都係鍾意MOS多D
不過佢薯條真係唔掂
拗乜
有生意做得住咪得囉
俾人講兩句怕生意少咗冇人食咩?
喺我眼中香港其實係窮物鬥賤人

買玩具都係平過原產地
求其cap張圖 就cctoy
除咗不停攻擊呢啲標籤仲有冇第二招呀
答你

利申月入五萬都覺得自己搵好少錢,同埋唔係貴唔貴嘅問題,係值唔值。
月入過5萬唔等於要做水魚
價值問題 非銀碼問題
我會,會覺得唔值就唔買。
非銀碼問題 係賣得貴
呢個POST同出面真係兩個世界
一講數字就分到
務實工族 VS LOW LIFE波台狗
平行世界咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞