聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
一樣左耳,沖涼沖頭頂某一個位會不停出現
去演唱會要用手塞住左耳
同情樓主,依d 野唔到自己身上發生過好難有感覺
年頭我女人on99 向我耳仔邊大叫
頭兩日都係有少少耳鳴,之後耳鳴越黎越勁同埋feel 到聽力減弱

後尾book 左去睇耳鼻喉,咁岩睇醫生前兩日聽力慢慢好返 +d 耳鳴開始退,醫生做埋聽力測試話我有事果隻耳d 聽力仲好過無事果隻

我真係好好彩,由初初開始耳鳴到book 耳鼻喉 我本身已經打定輸數諗住成世要帶助聽器/用果d 耳骨傳道耳機

希望無事既你keep 住健康,有事既你盡快好返
珍惜黃金治療期
我都成日耳鳴
會唔會有事
白卡+1
加油,但其實發生係任何人身上都幾難避免到,根本係突發性
咁你係咪合法享有兩蚊搭車優惠?
我2隻聾咗,都可以正常幸福生活
最主要係心態問題
一隻眼白內障,而家同盲左一隻眼差唔多
排緊做手術,完全體會到身體健康重要性
老母兩隻耳都有問題一隻生瘜肉 一隻自己用棉花棒太大力吉穿
中文卷一
我左耳都係靜既環境 會有耳鳴 醫生都係話無得醫 要習慣 做過聽力測試 左耳係弱過右耳 但仲係水平線上

依家係得訓覺個時 or極度寧靜會feel到有沙沙聲 其他情況下就無事
耳中風
一模一樣啊ching
醫生講耳鳴有時係冇原因 要習慣
一樣左耳一大聲就變收唔到台的沙沙聲, 平日聽聲音冇問題
去大聲環境就會沙

之前睇過醫生佢估應該某D耳神經線受損
叫我做聽力測試, 不過最後冇做

最後買左個耳塞, 去演唱會睇戲沙沙聲就帶
得一邊耳聽係差D, 好過因為沙聲完全唔想聽
咁點解會聾
同胞
同你一樣 我既右耳都係天生就聽唔到野,習慣左
我係左耳,
btw呢啲咁既案例搞唔搞到傷殘津貼?
試過有排聾完一隻到另一隻
兩邊都係瞓醒發覺有一邊聽唔到 耳鳴都冇

第一隻 街邊醫生話耳屎塞咗 用耳油滴幾日再覆診用水沖耳 但搞不撚掂 最後自己用耳挖慢慢了 好彩聽得返

另一隻都係耳屎塞住但發炎 滴油沖水都搞不撚掂
痛到口都擘唔大 每咬一啖嘢都痛
睇專科 發現耳道有好多碎皮
醫生用機逐塊吸走之後聽得返
外耳炎塞藥一個禮拜後好返

Tldr 一聽唔到就去睇醫生 愈快愈好
冇咗任何一邊聽覺可以好危險 喺街有車呠你都聽唔到
好慘

耳 同 眼都要珍惜

多謝樓主 救得一個得一個
之前有打去問左 好似話唔得
我排緊期睇第二次醫生先知
講事實唔岩聽咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞