聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
我過來人
你睇我個名就知

我自己無戴助聽器,感覺上戴左果邊弱耳退化仲快

個人建議:當一有聽覺問題,俾得起錢嘅貴一貴都要
搵個好嘅專科醫生。我當年已經即日搵「專科醫生」睇,佢只要拖你1-2日,你隻耳仔就你收得工
我都試過 本來仲諗住等多一兩日先睇醫生
之後再諗都係唔好慳個1000幾百渣渣臨去睇
有事後悔一世
好在最後睇完唔係咩嚴重問題

麻煩曬師兄
一邊耳仔長期塞咗咁 聽聲勁濛
醫生話係中耳炎 每日食勁多粒藥 食咗成個月
同意,呢啲真係要搵專科即睇
上星期隻左耳道有瘡 好痛
痛到擰頭笑都feel到痛
用棉花棒就有時會好痕 有時有血
兩日後突然消退左 變左入面間唔時痛
同埋聽野有浸野咁
Check左話少少發炎但好緊 未退哂腫
滴緊耳仔水
但聽野都仲爭啲 唔舒服
所以真係同時間競賽 好多就係擺左係度以為無野就唔睇 之後咁就一世
不外乎即時食類固醇藥,打類固醇針入耳,但唔拖得過兩日,之後做後果近乎零
呀 我都係咁係安靜既地方先聽到 同埋係間歇性
樓主樂觀啲
上吓連登笑吓
生活都係咁過
同樓主情況差唔多,左耳鳴左兩個月,聽尖音會走音,照左MRI, 做左聽力測試,話有幾個HIGH FREQUENCY 弱左,頭兩個WEEK開左 類固醇,跟住醫生都話無乜可以做
巴打有無家族病史?
睇到你咁講都驚驚地
不過講起分辨唔到聲音方向
嚴重其實係會影響整個身體平衡力⋯
可能樓主好彩未遇到

同埋、玩CS類槍game唔可以聽腳步聲
輸左真係要認命
有一邊耳仔一係D好嘈既地方就好澎澎聲
聽concert/酒樓好嘈就會出現
個聲就好似你拎一隻手掌掩住隻耳仔再放開個下聲咁
但係嘈既地方就會不停自動出現 咁就要拎隻手隔一隔D聲先好D
本身都拖拖地BOOK睇耳 見完呢個POST即刻BOOK
same
左邊一大聲就會有一秒沙沙聲 好似電視收唔到台咁
屌你無啦啦TLDR version破壞哂個氣氛
我一邊耳仔都發炎過後聽力弱同有分泌,遲啲做手術搞搞佢
我舊公司有個資深牧師又係咁,佢話搭飛機果陣因為張椅個頭位太污糟 搞到細菌入耳, 一邊耳仔聾左
幾歲
可唔可以講多少少咩情況 我都發緊炎
🙏🏻🙏🏻慣咗較最大聲
我試過一排都係聽唔好野好似塞左咁
係個耳道腫漲左
跟住勁痛,滴左消炎藥就慢慢好返
往好處想 好過盲
無呀,唔煙唔酒唔叫雞,咁都中........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞