聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
自己故事唔係老作,希望大家睇完會珍惜自己耳仔

十幾年前有一日起身,聽到有規律的風聲(呼...呼...呼...)
第一下以為係電腦風扇壞左,之後發現原來係耳仔入面有聲.因為啱啱傷風好番無耐,以為過兩日會無事.

點知一兩日之後唔只有風聲,有時聽野會走音,或者會聽到多一個音,同埋自己講野有回音......於是走去睇普通科醫生,醫生話應該都係傷風後遺症過多幾日無事.

又過多幾日都係無好轉,再睇,醫生話耳鳴咁耐唔正常,於是轉介耳鼻喉.咁啱診所個耳鼻喉醫生一星期先黎一日,於是又等左幾日先睇到.....

見到耳鼻喉醫生,佢做左一個測試:一邊用手捽我一隻耳,一邊同我講野.
被捽嗰隻耳會因為嘈音會聽唔到,咁就可以大約試到另一邊聽力.一試先發現原來我有一邊耳已經差左好多(另一邊正常),即刻開類固醇俾我.聽力如果出現問題,頭一兩星期食類固醇有機會保得住D聽力.但我因為之前拖左太多日,食完都無乜改善......

我有試過再搵其他耳鼻喉醫生睇,做埋磁力共振掃下個腦有無事,好彩無野.但醫生都俾唔到乜野幫助,剩係提議去配助聽器.雖然我另一隻耳仲用到,但理論上有助聽器俾隻弱耳聽,可以減慢衰退.

去配助聽器時,要先做聽力測試,睇下對唔同頻率嘅聽力有幾多,再調校番個助聽器對唔同頻率作出相應嘅放大.理論好似幾好,但實際用起嚟對我就唔係好ok.就算戴咗助聽器,人地如果係右邊同我講野都係聽唔清楚.而且有時個助聽器會將某D聲音放到好大,例如港鐵入閘個嘟聲,如果我入閘時剛好右邊有人入閘,個嘟聲會大到我會失左神半秒郁唔到.....因為攪極都攪唔掂又無乜幫助,用左幾年就無用.只係keep住做聽力測試,隻耳聽力一直變差,到幾年前終於全聾了:個測試開到100分貝俾我聽,我都無聽到聲音,但係我仲會感覺到聲音嘅"衝擊感".

聾左一隻耳,有乜問題呢?有兩個
第一,分辨唔到聲音方向.原來分辨聲音方向係要有兩隻先做到....有時屋企有D電子設備響我又唔知係邊就要慢慢搵.勉強有個方法就係原地慢慢轉一個圈,留意下聲音變得最大/細時去估邊個方向.同埋人地係右邊叫我時,因為我係左耳聽到,我都係會擰左頭去左邊....
第二,無左"雞尾酒效應".雞尾酒效應係指人可以係嘈環境聽到特定對話嘅能力,又係要有兩隻先做到.無咗呢個能力,只要background noise一大我就好難聽清楚人地講乜.我只會聽到好散嘅聲音夾雜住啲嘈音.所以公司一有啲大型social場合我就要摺埋,因為聽唔到人講乜,成日要人重覆三四次個氣氛會好尷尬.......
其實仲有一個可能嘅問題,之前睇到有研究話,聽力有問題時老左大D機會有腦退化....

因為親身體會到聽覺有問題幾唔方便,每當見到有人戴headset重要大聲到我都聽到係乜野歌時,就會好感嘆點解會有人咁唔愛惜自己聽覺....祝大家身體健康.
RIP

應該開喺健康台多啲人睇到
醫生有冇話咩病搞到咁
原因係咩
多年前作者突然聽到耳內有規律的風聲。最初以為是傷風的後遺症,但病況沒有好轉,並有走音和回音等問題。經過多次看醫生和做測試,發現一隻耳的聽力嚴重衰退。儘管嘗試使用助聽器,但效果並不理想。該情況帶來兩大問題:一是無法準確判斷聲音來源,二是在嘈雜環境下難以聽清對話。作者提醒大家要珍惜聽覺,避免用過大的音量聽音樂等。
打咁大段都唔講埋原因

我自己估有兩個可能
1.之前傷風菌入左耳
2.我再之前曾經去party企左係個大speaker隔離一段時間好大聲,個隻耳之後足足一日聽唔到野,雖然之後聽得番,但可能當時隻耳已經傷左
因為醫生都講唔到係乜原因,總之唔係生cancer
應該是耳神經病毒/細菌感染,如果病果時耳機痛或者頭暈就係症狀,如果唔及早醫就有機會失聰,因為細菌/病毒攻擊到耳神經線。
*耳機痛 > 耳仔痛
加油
好彩仲有1隻耳
明你感受,屋企人都有聽覺問題,聽覺退化多年
所以由細到大都知保護聽覺既重要性
保重
再補充返,我係十幾歲時過,病完之後突然間有很高頻耳鳴,所以之後就即刻去睇家庭醫生,然後就發現感冒菌入耳,要食抗生素同類固醇。之後就慢慢減低左,但係耳嗚就會係靜既地方就會出現返。唯有慢慢習慣。

之後就對呢方面多左研究,事實上如果感冒或傷風時間有出現內耳痛及頭暈就係細菌同病毒攻擊耳神經系統引致耳水不平衡,唯一方法就係睇急症,盡量唔好拖時間。

希望幫到你
咁咪好囉 可能體驗做梵高
試過油耳塞左幾日 未至於完全聽唔到 剩2成左右
果陣感覺好撚慘
有人係你弱耳隔離講野聽唔到
其實無左一邊會連集中都好難做到
連出街都要小心好多
未試過真係好難feel到個感覺 唔係聽力無左50%咁簡單
感激樓主分享
任何情況,突然聽嘢細聲咗好多係要即刻去急症打類固醇

That's all。
警世
我會好好保養隻耳 之前仲成日大大聲聽歌..
多謝樓主!
戴耳機戴到耳屎入左去塞住左
好似第三日開始頭痛
清你有冇頭痛
開頭用過耳油清唔到
小弟天生都一邊耳聽唔到,直到依加都已成習慣
保重呀巴打
科技一直在進步
希望你遲d咩都有機既
ChatGPT rephrase 完?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞