聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
細個去親戚屋企瞓,嗰晚突然耳仔勁痛,之後返香港睇啲樓下診所醫生照又話無嘢,但之後聽得出一邊耳仔聽力差啲。

中間都有再發過炎,例如去游水之後入咗水,咁去到大約廿幾歲有次發炎咗勁耐最後忍唔到要去睇耳鼻喉,乜都照過晒連手術都試過打開嚟睇但都無發現啲咩大問題,而家差唔多每個月都去覆診清下隻耳仔,但醫生一直都有叫我再做多次手術令入面啲死皮之類可以夠位自己排出嚟,嚟緊下次會覆返醫生話做
我朋友成日叫雞,反而身體好好
3年前一覺訓醒 發現隻右耳塞住左 聽唔到野
即時去睇政府門診 俾左枝藥水我滴
滴左一個星期 都仲係塞

翻去覆診 再開另一枝俾我滴
個醫生話上次係滴消炎 今次先係滴耳油
滴多一個星期 都係塞住

最後去旺角搵黃文琪用500蚊吸耳屎 即時搞掂
個兩個星期真係勁辛苦,勁忟
隻右耳宜家都係keep住塞 要半年就清一清
試過搵IG D採耳清 個師傅用工具強行擘大你個耳窿嚟清 勁痛
我一靜就聽到
晚晚瞓教都要聽住瞓
警世po要推辛苦樓主
樓主 保重!
你應該係突發性耳聾,你平時係咪夜瞓開?
我之前上個月都中咗招,做完聽力測試話低音會差咗。建議你可以買啲B12 supplement 同埋盡量清淡休息多啲
多謝分享,保重
same, but 唔會完全聽唔到,做左test低音聽唔到,長期耳鳴
關叫雞咩事
: my AirPods hurt
Doctor: Then don’t use it. That’d be $500.
細個有次係咁
最後又消炎 又耳油
聽得番 但而家踢完波會耳水不平衡 潛水一邊耳排唔到氣
聽野弱左
屋企人都係突然失聰 有日瞓醒就聽唔到野
睇晒醫生做左好多檢查都搵唔到咩原因
好多年了 帶緊助聽器
唉⋯只可以話命裡有時終需有⋯
2可以塞紙巾
5**
留名
我媽都有一邊耳仔好似飛機升降個種感覺, 但睇晒醫生照過都話無事
剩係話退化...
都有啲擔心佢
頭暈就有少少 可能係接收唔平衡唔習慣
耳油我都滴過 我都覺得無撚用

「本身耳屎可能2.3日自然排出
滴耳油反而會「槳」住左
到最後係耳油變左膜塞住」純個人意見
珍惜健康,謝巴打。
耳機即刻較低一兩格
Holy shit
我曾經試過鼻竇炎左邊耳仔聽唔到嘢 食咗抗生素好過一排 冇諗過又返發 但係都照聽到嘢 只係成日都有綠色嘢分泌倒流出嚟 之後我成年冇理佢 聽力越嚟越差 電視 音樂嗰啲唔開大聲啲都唔係好聽到 人哋叫咗我幾次我都聽唔到 身邊啲朋友都話我講嘢好大聲 但係我自己又唔係好覺 都唔知係咪聽力出現咗問題了
過慮性病毒入耳攻擊你聽力神經,試過一次隻左耳晏就個陣感覺到塞塞地咁,到左夜晚突然間好暈,天旋地轉,郁一郁就暈到嘔,個陣郁係輕輕令一令頭或掂一掂個人就係咁天旋地轉,最後屋企人就叫救護車送我去醫,個車程好漫長架車一經個啲不平既路面,我個人既感覺就係咁天旋地轉,去到醫院好快就見醫生上病房。
第二日醫生幫我做左耳仔既檢查發現當時就話過慮性病毒入侵聽力神經導致耳水不平及左耳失去左50%聽力,但醫生話會慢慢好,不過就未必會全癒,仲開左好多藥我食印象應該有類固醇。同埋都係留院觀察左一星期做左好多檢查。出院個陣感覺到啲聽力回復番啲但因為耳水不平行過,落地行個下好似個世界斜埋一邊。
直到依家左耳有番八成聽力。所以之後每當感覺到耳仔有些少塞都好怕。
*係個鼻竇到倒流落去鼻腔 再去到喉嚨 搞到我講嘢好似有鼻音咁 每朝早都要lur舊綠色野出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞