聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
我嗰陣病發幾日內即刻去睇私家,食左一星期類固醇先好返,不過兩個月後又復發又食藥
試過耳仔有一邊聽野好細聲,同埋天旋地轉,好想嘔,跟住睇醫生

個醫生勁緊張,即刻開醫生紙叫我去睇專科,話好彩就係耳仔發炎/耳水不平衡,如果唔好彩有機會聾

跟住即日去睇專科,做埋聽力測試耳石測試都唔知乜原因,跟住食左d藥就好翻

但果排成日翻發,應該係耳水不平衡
如果覺得嘈戴耳塞有冇幫助保護到對耳?
可唔可以講下食邊隻藥?
如果真係發展左,啲醫生又放晒假都可以食幾日頂住
睇中醫啦屌
針下佢
原來可以咁快睇完一篇文
成日撩耳屎有冇影響?
應該都係基因問題,檢查下基因。

反而想知巴打你覺得細個學講嘢難唔難,掌唔掌握到兩文三語? 聽唔聽到音樂?
我先兩年chest infection 咳到仆街,咳穿左耳膜,過左一兩日無好轉都即刻去A&E
其實你一隻耳聽覺差左係一定會知
你自己唔理真係自己攞黎
我係左耳聾
但因為係5定6歲已經因為病聾咗
所以都習慣咗
冇咩特別 都係分唔到聲音來源
人地叫會左右擰睇下邊面叫
玩槍game從來聽唔到邊面打鳩我
唯有用獨特嘅方法去分
自己都慣咗企喺人哋嘅左邊 用右耳聽人講嘢
如果一班人坐 咁坐我左邊嘅就唔好意思
好多時都聽唔到佢講咩
以前都有諗過配助聽器 但太貴喇
而且幾乎全聾 都唔知幫助有幾大
咁到底你點解無啦啦會聾左? 個成因係咩?
有冇巴絲答到我用耳機聽歌應該較幾大聲為合理
我12歲嗰陣都係突然右耳聽唔到嘢,睇普通科淨係話有耳屎幫我洗耳,之後隔咗幾日突然好唔舒服天旋地轉,之後我就住咗成個禮拜醫院,不停食藥,腦都照埋,但醫生都話搵唔到原因。

醫生話個病淨係叫突發性失聰,因為唔係啲死得人嘅病,所以咁多年都冇人解剖知道原因。啱啱出院頭一年係會有啲唔慣,但其實對生活唔會話好大影響,可能只係我過咗十幾年都已經習慣咗會耳鳴,同埋會同同事講我右邊聽唔到嘢,佢哋都會慣咗喺番我左邊講嘢。

其實香港比你想像中多人都有一隻耳仔聽唔到嘢,樓主你要加油,只要你自己接受到,你身邊嘅人都會接受你
天生聾左一隻耳

廿幾年都係咁啦
唔好撩咁入啦
細個唔識死成日撩出血好彩而家無事
而家日日撩但有就住唔撩咁入
標準黎講長期聽90分貝以上已經會傷
但係部部機功率唔同 iphone/an/DAP都唔同啦
我覺得較到刺耳(感覺到唔舒服)已經算高 我會較低兩格
以前驗過,但check唔到有咩事,屋企人係健聽

學講嘢一定難,細個學左5年先喺語言訓練學校到畢業,之後就正常讀書番工,冇咩特別
除咗耳之外 其實眼都係都市人最常忽略嘅位嚟
日日睇手機電話 個個都深近視散光
各位好好珍惜眼
利申近視500度
曾經試過兩次感冒,兩次都係連隻眼都一齊發炎,紅腫。去睇私家醫生,我話咁情況都唔係第一次,但個醫生係死都堅持感冒唔會影響眼耳口鼻,激死!結果好彩感冒好返,隻眼都好返。而家睇到樓主個case,覺得好多私家門診醫生根本係廢,佢根本冇動機認真醫好病人,或者係按章工作準時收工。如果有懷疑私家醫生hea做或9up,情願俾錢入急症睇,否則代價可能好大!
我朋友都係咁醫生話會越黎越嚴重
係隔音室入面都聽到個測試員㩒掣時啲硬件聲,咁係咪代表嗰隔音室設定有問題
同樓主差唔多
話說我細細個唔知幾時開始就左邊耳仔唔係好聽到
果時有每年果D小學身體檢查做過聽力測試
係咁E check完佢話冇事喎
如事者過左好多年
大個左先感覺到係真係左耳聽力差好多
企響我左邊細細聲講野基本上聽唔到
都真係成日聽唔到要人講多幾次
好多時我都算 就咁應 哦 就完左話題
可能因為我細個開始就咁 所以冇覺得咩不便
成長過程中試過有一次係左耳突然聽得返大約幾個鐘
但果時感覺就係 嘩好撚嘈呀呢個世界
之後就冇再聽清楚返
不過我想講
一隻耳仔聽得唔好都有好處
就係右邊側訓果時 靜到唔會有人嘈得醒你
叫雞會啄你耳仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞