聾左一隻耳

317 回覆
2647 Like 16 Dislike
一隻耳24小時聽到心跳聲成年
睇過幾個耳鼻喉都叫我習慣佢算
我記得有種病叫突發性耳聾 原因不詳
治療方法唔係100%成功 好恐怖
咁慘
我一開始有個種規律聲,我都覺得似係同心跳有關
後尾我真係習慣左,唔專登聽就會俾佢騷擾到
咁後尾聾埋就完全無左呢個問題........
以後唔使講tldr
Ching 我同你差唔多 都係一邊有事
但未叫完全聽唔到但我諗得返2-3成
第二邊就8成左右
仲掙扎緊要唔要帶助聽器
我耳鳴4年,花很多時間先習慣到
我而家兩邊都有戴,但唔係放大俾右耳聽(因為根本無反應.....),而係將右邊嘅聲音傳過去俾左耳聽.不過我左耳都唔敢開到好大聲,驚影響到隻正常耳就得不償失.
第一次用嗰陣 有冇覺得會俾人歧視?
無,我身邊都係正常成年人
當然我想像如果小朋友用,可能學校有D仆街仔會笑之類
我都仲掙扎緊 好似已經習慣咗用一邊耳仔聽
我一排突然一邊長期耳鳴
睇耳鼻喉食左一個禮拜抗生素,
最後keep 到兩三成聽力only
諗起依家睇緊套silent 會諗如果自己有一日都係咁會點
耳油效果其實好低
如果你耳道係直嘅 就較為好 因為只要佢乾咗就可以慢慢碌出嚟 我試過一次
因為我怕了耳仔 細細個有意識就唔畀父母搞
本身係廿幾年冇乜事 但有排開始耳嗚感(因為聽得多入耳)耳嗚感應該唔太多人為意 因為好靜嘅地方 例如HIFI室 錄音室呢啲 四面吸晒聲 冇機械聲 就FEEL到 呢個係有耳屎會FEEL到
之後用耳油清 一滴就發脹 基本上就係塞鳩咗
迫於無奈就跌錢吸耳屎 如是者 塞咗幾次 吸咗幾次之後(私家公立都吸過 基本上冇乜分別 用機吸出嚟)因為有次我問公立醫生 佢話我耳道係彎曲 會易塞 但最近嗰次去睇私家 佢話我右耳耳道有軟骨增生 佢話係病嚟 令耳屎會因為耳骨增生嘅位置唔能夠自己流出嚟 所以就會塞咗 佢話只有做手術就可以解決 但佢唔建議 佢話觀察情況有冇惡化 有就先做 冇就如果塞咗就吸 唔好搞咁多
不過我唔搞隻耳仔就冇乜嘢
耳屎多數日常講嘢會令耳道郁動令耳屎慢慢排出 加上晚上側瞓係會慢慢令佢跌出嚟 唔係多手搞佢我都暫時冇乜嘢
多謝分享, 保重
我同你一樣左耳
其實係神經問題 多數係反彈嘅聲令佢沙沙聲
你精神好係會少啲 同你一樣搞到演唱會冇咁想去 但試過去 SO FAR都可以 但我個人鍾意自己聽 買喇叭自己感企聽
傷風菌入左耳
係咪冇得預防?
傷風後聽力逐漸變弱並最終導致聾聽的情況可能與多種疾病有關。以下是一些可能的原因:

1. 嗎啡性聽力損失(Opiate-Induced Hearing Loss):某些人在服用嗎啡類藥物時可能會出現聽力受損的情況。這種情況通常與長期或高劑量的使用有關。

2. 耳藥性聽力損失(Ototoxic Hearing Loss):某些藥物,如某些抗生素、化療藥物和解熱鎮痛藥,可能對耳朵的結構和功能產生不良影響,從而導致聽力損失。

3. 聽神經瘤(Acoustic Neuroma):聽神經瘤是一種罕見的腦腫瘤,它通常發生在聽神經附近。這種腫瘤可以壓迫聽神經,導致聽力問題,包括逐漸的聽力喪失。

4. 梅尼埃爾病(Meniere's Disease):梅尼埃爾病是一種內耳疾病,其特徵包括頻繁的暈眩、聽力喪失、耳鳴和耳朵壓力感。這種疾病可能會逐漸導致聽力喪失。

5. 耳朵感染:持續的耳朵感染可以導致聽力受損。感染可能會損傷耳朵的結構,如耳膜,從而影響聽力功能。

以上僅是一些可能的原因,並不能確定作者的具體病因。如果作者希望確定自己的疾病是什麼,最好諮詢一位專業的醫學專家,如耳鼻喉科醫生,進行詳細的評估和診斷。
我明
又過多幾日都係無好轉,再睇,醫生話耳鳴咁耐唔正常,於是轉介耳鼻喉.咁啱診所個耳鼻喉醫生一星期先黎一日,於是又等左幾日先睇到.....

政府邊有咁快睇到。。。
私家唔洗轉介添啦,直接去
屌 我隻耳都成日撞聾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞