遊泰國叫車質疑「差點被賣豬仔 馬來西亞男 司機打可疑電話

460 回覆
861 Like 7 Dislike
支那仔唔識㗎
搭的,截的,飛的,call的。。。乜都用"打"字搞掂晒。。。 吖。。支那仔係講搞“定”先啱
佢上面駁晒嘴乜都話兩樣野嚟
但又唔肯認打的同call的係兩樣野
係一樣野呀 唔同人種講啫
條友唔止五毛,仲係白咭
話懷疑上咗賊車唔應該即刻落車,要打個電話俾警察,等個司機覺得驚叫你落車
泰國警乜都係錢行先
佢條柒頭真係未撚去過旅行
我個fd去泰國自駕遊
啲交通警都屈鳩佢攞錢
真係以為泰國會為旅遊業嚴管咩?
高手呀懷疑綁架唔報警
有心綁你車門都唔鎖?
流L到咁仲好驚
我會去㗎啦
不過我依家屌左你先
打乜撚嘢的呀?
call的 截的呀
你估你啲大陸閪去打車?打飯?打水呀?
呢度唔係講緊一個individual既習慣,係百度既reference, 當然都可能唔係100%啱,不過就多個reference同credibility
打就大陸閪
咁打機打機打電話打丁使唔使ban?
仲有大陸人去泰國搞落地簽。你唔夾小費就慢慢等返2-3個鐘
所以啱啱泰國宣布俾免簽支囯。啲支国勁開心
利申:同支国人一齊過去布吉
打機打電話打丁 不嬲都係一個講法無轉過
係你迷之時空話自己有個年代係打的喎
不嬲聽嘅都係截的 call的啦
唔係會唔會咁多人同你係度駁嘴呀
好出奇咩
早排先噪原質量係咪蝗咪俾人用呀爺級報紙收皮
個咯字打左幾廿年貼埋source又係俾人話蝗語
受L夠呢D文字獄
仆街屌人講智商稅呢D明顯又蝗又弱智既就收負皮
你興唔興?
我唔興 睇你兜得幾好笑
同你地吹我唔興呀
我又唔會少忽肉
屌人智商稅收負皮呢D先興
點解呢D你地唔屌呢其實?
打的同智商稅係兩樣野黎
認真答呀其實好想知
總共80幾集。
大多數集數都幾特別。
夠RAW,夠粗糙味,睇落仲詭異。
最衰近排啲網上集數大多被人DEL晒,
否則SEND LINK比你都得。
再唔係,直接上YOUTUBE有30集。
但佢好似越後期,越多突破。特別多PUNCHLINE。
越多外景。
記得有集有魯振順,扮變態殺人狂,
專殺靚女,拍埋真實殺人寫真。
OH,上面個覆SEND錯。

WITHOUT PROVE。
PROVE係VERB,起碼要WITHOUT PROVING (. . . .) .

再唔係直接WITHOUT (ANY/A)PROOF.
大佬你駁唔到想反客為主?
我又無講智商稅 又無見到智商稅
咁你下次見到開開post搵我呀
我過嚟同你一齊屌柒佢哋好無
你搵唔到支那出處我搵唔到香港好早紀錄
大家都駁到無野駁再黎都係口水仗姐
多舊魚
我真係好奇姐
唔使專登搵出面成版都係
真係有人屌就唔會咁
想問係咩劇集
https://www.zhihu.com/question/26604444 殘體注意

打的”就是一個地道的粵語表達方式,而且,很可能是從香港傳到廣州的。在一部1970年代拍攝的香港電影《巴士奇遇結良緣》裡面就有“打的”的說法了。

唔知係咪真, 如果堅夠end topic啦掛?
#422 望下, 呢個證據夠力嗎?
https://lihkg.com/thread/3497968/page/3
#26, 27
我哋講緊夜琉璃 ATV
知乎阿豬阿狗都答得
你攞嚟做標準答案?
很可能 大概 呢啲用語會唔會多左少少呢

https://baike.baidu.hk/item/打的/1616015
你中意支網咁比個支網你啦

見唔見 打的源自粵語
出租車在香港和廣東較早出現,於是粵語中有了“搭的士”的説法。隨着經濟發展,出租車也成為內地社會生活的需要,“搭的士”説法就傳到了內地。

學你咁講啦 我求真姐
辛苦你睇左咁多頁搵到知乎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞