[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
差唔多夠買多部機
lexar對sony兼容太差,經常死機
我都想,哪有錢
買v90 sd card夠

你唔係極限連拍十幾秒既話冇咩問題

cfa純粹係高溫都keep到個平均write / read speed
旅行一日影幾千張 揀相會唔會太折磨
c ii用咩好
sony v60既卡都夠啦
佢個buffer同cmos應該同a7IV類近
可以參考post頭第三版條link
岩岩訂咗1635GMII
等22號

講定價嘅話,其實同奸狼支1535差唔多,貴多三舊水
不過分別嘅係Sony 肯開放俾副廠,嫌貴都仲有得揀副廠鏡
奸狼呢就封晒副廠後門,要你硬食
好易爆容量,可以話你知細容量完全係雞肋,你買高速卡無非係因為要連拍raw,下下1gb/s寫入,80gb可以影到幾耐?如果唔影raw,是但一隻v30/60 card都handle到連拍需求
支RF1535個”定價” 都加咗幾次先去到18680
想請教下
rv 影uncompressed raw+jpg
用緊prograde v60
連拍Buffer影到35張就唔畀影係咪正常
v60應該拍唔到4k,睇有冇需要
因為Sony 呢支多咗光圈環,比上一代做輕咗133g重量, Size短咗少少嘅情況下仲可以提升光學成像,係全面提升,有人覺得合理照搶係唔出奇啵
咁三廠之前都有加價呀,之前通漲調整
只係sony呢支gmii係調整左之後先出。
所以真係差唔多
v30都拍到正常xavcs 4k 同xavc-hs 4k
唔拍xavc si 4k 就無事 佢要v60以上先夠快
當初canon調整個原因係缺貨,街炒上2皮都供不應求
就調高售價去打壓水貨

呢支GM2同一代發售時都係18990

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=19789

喺改善重量同畫質抵下賣一代初出時同價

連通漲都無
支嘢840g,重多三百g來wide嗰少少,點睇都係Sony贏
2.8做到人地F4既重量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞