[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我想放A7R3 ,你岩麻
唔係工作玩到雙機好勁
興趣影相都係想負擔少d
所以都係諗下算,哩一刻都係買鏡開心啲。
可能等埋A93出左再睇下咩環境
大棍巴對連拍咁大需求?
打雀好有用,不過當然唔係必要
有興呀,先多謝巴打我地TG 傾?
打雀運動好似真係a9a1強項
呢個post d人多對連拍需求大,多數都諗R機身先
原來銀多人買啲
另外想問用zeiss cleaning wipe 抹鏡頭得唔得定要買鏡頭筆
打雀用Sony A1記得帶多幾舊電
哩部太貴真係錢多先會買,係都買Z8/9或者等A93。

好有興趣知A93像素會唔會過到Z8,過到的話A1就更加冇人買,不過都可能會update
冇用過wipe,用開lens pen。
不過我全部鏡都有filter,所以其實都係清filter為主
大家請指教今日星際行左圈,膽粗粗入左間鋪問價,講開想買埋 Tamron A071 + viltrox 16mm。用途6成旅行影景4成影coser 咁。

本身鋪頭建議棄轉 A046 + A047,然後聽到我諗住用天涯影人都笑左。我認唔記得左高焦個光圈會縮個問題

然後建議我全棄天涯鏡用 Sony 85mm f1.8 + Sony 35mm f1.4 算數,有需要先租 wide 鏡。

請問佢咁建議有冇問題?因為後面我都俾啲數搞到少亂,抄左依啲鏡名就走左搞到少柒
如果你影coser 係香港動漫展公家圍圈影coser嘅話用變焦鏡可能會好啲 如果定焦就最好50mm 進可攻退可守

如果係我 我會諗28-200 + 55 1.8
但可能都要補返ultrawide
其實你咁既情況應該揀兩支大光圈變焦會比較適合
Tamron28-75 f2.8 / sigma 28-70用黎影人
再加多支ultrawide變焦愛黎專職影風景
宜家最強相機一定係Z9啦,Z鏡質素都好高,不過平常人需唔需要Z9咁勁就真係自己衡量
如果想平玩。機最少買A74,襯依家落番啲價
影人追焦/膚色都靚啲

A7R3係第一部3代機,雖然都是好機
但略嫌太耐

鏡影Coser既話其實好少用到85
因為圍拍要企好後先影到半身又會被人攝位

想影全身建議35-50個range
平玩可諗sigma2870f2.8/Tamron 2875G2
搭多支55.8z補室內

如果出event多,多數室內都唔夠光
閃/LED係必需,如果唔係啲膚色實瘀晒有排執
唔駛搞咁多野又所見即所得就LED方便啲
因為機頂燈打到Coser 塊面硬晒都係得啖笑

依家GM都有人嫌重,z9 齋機1.4kg得唔得架
講係咁講,都見過有打雀佬喺Reddit放哂成套Nikon Z系統,入A1,話Nikon個AF唔及Sony。實際有幾大差別真係用過兩邊至知。

最理想都係A93像素同價錢拍得住Z8(當然要係stacked sensor)
A93有33M要還神

一係cut機械人快門先做到z8/9咁高性價比
建議,你都唔介意帶四枝鏡

唔差在帶多部a1 a74 a7r5
其實有stacked sensor就可以cut mechanical shutter^_^雖然好似Z9個e shutter有啲情況下都出事(特定照明之下有banding問題)
所以咪話要睇自己,我就一定不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞