[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
買35-150
龍仔sigma Wide zoom tele個段只去到28,用過會知用途好細。所以咁多人期待是1635gmii出

你可以28200+支551.8za影人放棄wide個段/龍仔2875g2影人加支viltrox16mm 放棄左tele個段。
但過來人唔太建議你買a046,除非你唔介意成日換黎換去。
不過我覺得sony唔會死錯人
A1就係萬祖歸宗a7r+a7s+a9
我估a9會加像素,但唔會加到a1咁多

始終sony同nikon分類唔同,a9唔係弱化版a1
但z8係弱化版z9,我諗要追到z8有d難
Nikon好大膽唔要機械快門減5千蚊超進取
但z8/z9 d制識發光好型
其實可能真係要諗清楚啲 你有咩用途.. 想影咩效果 同 頻率時間有幾多

如果你10成旅行影景.. Tamron A071 + viltrox 16mm絕對冇問題

但如果影人.. 呢套又真係難啲

85.8 + 35GM 就比較貼合影人.. 不過拎去旅行影景..
又會變到好難玩

個個都會想一套裝備打天下.. 可惜事實未必許可
針無2頭利.. 所以最好自己諗清楚嚟緊「最主要」同「最主要」係咩
當然.. 筆直唔係問題 就唔使諗啦
今日去星際 佢叫我唔好買sigma 28-70
話近排大熱係騰龍 28-200mm
係咪騰龍好d

另外想問師兄 鏡頭係咪一定買行貨好
兩支用途都唔同
一支天涯鏡 一支就輕量標準焦段大光圈

騰龍水貨無得整

同埋兩間副廠行貨都超長保養

唔太值買水
去旅行一鏡到底 買邊枝好

同埋師兄會唔會買埋filter
枝鏡5500 filter都成千
一般嚟講買水貨都冇咩嘢,平啲價錢但代價就係冇保養,不過有問題的話,大部分代理應該都會照維修,收錢咁解

騰龍就極端啲,講到明水貨連整都唔會整,但佢個水貨價係平一大截,可以自己衡量下
旅行唔洗影人主力影景28200好用d
旅行就28200啦

天涯鏡都唔係追畫質

Filter唔駛買咁貴啦,求其買個二百零Hoya 果類當保護鏡用下算啦
收到 新手問一句 安左filter仲安唔安到鏡頭蓋
可以呀,吸番喺filter前面渣嘛
所以賣左28-200換50-400
1635+50400?
如果我原價放1部第一水a7c2加埋張卡 有冇巴打要
銀色定黑色?
1635gm2 應該等佢跌價定preorder 好 唔太想要塊filter 但50.4 而家好似跌得500
咩事放,想換色?
突然醒起唔急用
有興趣 tg 傾? 唔識整個條tg link
龍仔出得70180g2
即是支1728出g2都應該只係時間問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞