[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
咁係因為你影嘅相冇辦法令你覺得個重量係值得姐
想問下各位巴打意見
新手入坑, 訂左A7C2, 諗緊配咩鏡

暫時預想用途都係影老婆/旅行
未來可能再加影車/影bb
如果先入一支T2875G2起手, 遲下再配多支定焦
Samyang 35mm f/1.8定SEL55F18Z會好d?
我投55 1.8
或者諗下85 1.8
兩支都要就最好
想問下有冇巴打用開Sony 40mm f2.5 G
係唔係真係咁輕咁爽?
40mm影日常生活同掃街啱唔啱洗?
本身有50mm f1.4 諗緊會唔會焦段太接近
同樣嘅新手入坑情況 本來考慮緊釘橋巴你個建議Tamron 28-200+551.8組合 了解下自己中意咩先 wide/ultra wide就用手機頂住先

但又心郁郁諗緊入手標準變焦(eg T2875G2/S2470)會唔會好d 無論畫質/連埋夜晚用/方便之後升級等因素

PS:我暫時嘅用途都係影女/旅行
平時都多行山/收工後夜晚落街影下

想聽聽咁多位巴打意見
我都係新手入坑 睇下其他巴打有咩推薦建議咋
都可以啊,但兩支我未玩過畀唔到意見
只係知sigma 個支有啲分量同埋discontinued
另一個選擇係sigma 28-70 , 輕得黎有大光圈

我傾向28-200只係佢cover 埋tele,用起上嚟靈活啲純粹個人喜好only
收到 咁又多支standard zoom列入考慮範圍
聽埋其他巴打對呢兩個方案有咩睇法先
係好爽

多數活動都會喺室內,但有啲Coser 會喺活動外面場地遊走
e.g. 觀塘海濱
咁就可以唔駛燈,室內既場唔用燈用盡大光圈都係瘀

不過可以試咗先
用過福仔40mm 覺得都好爽本身諗住入手40 2.5但有55 1.8同福仔50 apo, 最後都放棄
如果諗影小朋友/旅行用, 一定係揀變焦會方便好多
定焦不仿考慮埋35F1.4GM / 50F1.4GM
睇你主題比例,。Standard zoom通常都係想人景影d。而天涯通常都係諗去旅行主力影景多,但一般天涯光學質素會冇大三元咁好,影人冇咁靚。

其實如果你一個去旅行多,咪28200旅行+55 1.8za影cosplay。ultra wide咪iphone補住先。
如果standard zoom f2.8起手,你補支35/50 1.8定其實只係差得一級光圈,撞焦段下比較少人咁補定。多數都係天涯先會咁補。我覺得可以不如考慮下85定/ultra wide定可能主題上會更靈活。
多謝分享 我同樓上影coser個位巴打唔同
我通常同自己條女出去影多 旅行通常會同條女/朋友

見到你樓下個分享standard zoom 補 1.8光圈定
又真係好似分別唔係好大 所以頭痛緊行邊個plan

好糾結第一支zoom買邊支好 嚟緊去到聖誕都係同佢過
唔想買完呢支 又心掛掛第二支
Sigma2470art真係唔錯
唯一真係算重
話重話重其實只係同canon nikon差唔多
只係gm鏡 同其他副廠做得輕
唔真係做龍友/搵食,一般standard zoom影女友都收貨架啦。如果買左2875g2先 咁咪之後如果想影壓縮先補番支70180囉,龍仔準備出2代。買28200一般係想旅行方便唔洗換黎換去姐。
咁無得比嘅
差唔多range for sony嘅呢支真係算重
但成象+價錢足以cover到佢唔夠輕呢個問題
收到Ching 咁做定功課問埋
如果真係入左2875g2 遲下聖誕會走轉東京
想夜晚影條女都收貨嘅 定焦
巴打推咩焦距同咩光圈?
係咪都係Sony 55 1.8/85 1.8?
定都要狠心洗舊錢上g/gm鏡先有大分別?
呢到最再聽組合係,1635+50定+70200,咁樣冇撞焦之外,最常用50人像鏡仲有大光圈。

85難用過50,但你有g2的話買番50我會建議買大光圈d上gm1.2//1.4,分別會明顯好多。除非你貪輕細夜晚/街拍用就55za1.8。
2470gm2
20-70好似無乜人討論,有冇巴打有心得?
旅行好用
搭單一問,有冇巴打用過龍仔支50-400,心思思想換黎去旅行本身已有70-180
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞