[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
有朋友買咗,話用得好開心,旅行同拍片一流
有用,作為一支工作鏡的話的確非常推介,20mm救到好多場合,變形都比想像中好
多謝指教
Ultra wide係指20mm或更wide?

其實我咁問係因為自己睇重輕便又唔太貴為主
太重既話驚自己冇咩動力拎出街影
無用過70-180
但50-400無投訴 唯一on9就係裝tripod mount8成會整花支鏡
Ultra wide係指20mm或更wide?係
而家d 2870 2.8已經好輕,光學質素都唔差。你再買多支35/50 1.8用途係想?
Sigma 10月頭出70200
主要想有時可以再輕身d, 方便出街隨手舉機
定其實新手計一支T2875G2已經夠輕夠銳利?

因為我理解定焦可以光圈再大d同再銳利d
所以先諗standard zoom下再補多支定焦
有錯歡迎指正
2875g2都夠輕夠利,想再輕就sigma2870 470g重。
係可以大d靚d,但重覆焦段下買通常都會想差距大d通常買到1.4。
原裝都整花?
明白

如果筆直5k左右, 點睇Samyang 50mm f/1.4 ii呢支?
巴打執唔執相?直出唔建議samyang 啲色水怪怪地
唔撚係掛但去到400mm質素okay嗎?
其實影相為主嚟講 20-70係咪唔洗列入考慮範圍?
都係一心係T2870g2同T28200到 揀一個比較好?
呢個組合緊係最正啦 但可惜我銀包未夠彈藥比我咁玩
所以我先想揀住 1zoom 1定焦 玩住先 再慢慢upgrade
可能我裝得衰掛
利申買翻tamron自己出嘅tripod mount
依支日本買唔駛3k
1.4 光圈但只有420g
但全開光圈corner 可能會差啲

評測睇下面
https://sonyalpha.blog/2021/12/10/samyang-50mm-f1-4-af-ii/#6_Conclusion_English
怕太重驚自己冇曬動力拎出街影 嘥左部機又嘥左D錢 呢個好有同感
暫時我未用到400除咗影super moon
我影supermoon 出嚟就覺得唔錯
至於400前個啲我覺得ok當然要聞相嘅巴打可以skip
Samyang QC仲要好一般
試過用支45...影遠野out focus,但換過另一支就冇事
我覺得可以平平地玩住2870/ 28200先,到時先再諗下需要咩先再決定是否upgrade
之前用24-70 gmii都係覺得太重
同埋去旅行就算24有時都想再wide d,所以考慮緊20-70+70-200G組合
T28200可以去到200都好吸引,重量上又同2875差唔多,如果俾我揀一支去旅行一定揀呢支先要大光圈/光學質素再搭多一支定焦搞掂
係影既用支kit都影到,個人重要過支鏡
小三元得1635係電影鏡計設,2070g影相都好銳利,仲wide多4mm旅行用搭多支70200可以兩支頂3支。同28200比一支放棄wide,一支放棄tele。但28200價錢相對平。
之前睇個一個台灣攝影師,用50-400影到好靚
但睇佢Flickr,d相好少用到超過200mm影
所以諗緊用返70-180好呢支真係冇得頂
50-400算無得頂
不過都係睇自己多唔多會用到180打後 多咪換唔係咪照keep
我依家通常都1635+50400/2470 2個組合用就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞