[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
仲以為你後製較時突登推低晒啲橙色
雖然我都用緊35gm,但都覺得佢唔係好到非留不可

所以支持你少用的話就換其他嘢玩
好貴 我淘咗條類似嘅可以釘埋自訂字都唔駛100人仔
反而我有興趣佢個Pilot 7L 袋 但唔平
淘佬有無link
新手想試超廣角應該入龍仔17-28好定 sony 20.8好而家得一枝28-200
依度推緊 viltrox 16 1.8
如果20 都夠
會唔會諗下 龍仔2040 2.8 ?
換左wide呢支 輕便掃下街都得
唔使2支換黎換去

定還是再wide d 定焦 viltroux 16 1.8
我用slide lite,9成時間都係斜揹,冇刮親頸問題
有冇巴打考慮sigma 支 14 1.4?
除非好需要1.4光圈

否則依個價一定揀14gm
覺得斜揹方便啲,唔用時親fing埋一邊
呢支輕得多
peak design 條帶既質地似安全帶,唔似原裝果種布質咁
清你哋會唔會約出嚟照野? 我指影星 影雀 影街之類
感謝 釘橋、朝陽、罪大、紫豆巴
見到大家建議 Zoom lens / Wide 多左啲名。
不過相信55.8都走唔甩。Update 下個list 參考
1. 55mm F1.8 Zeiss
2. Tamron 28-200mm F2.8-5.6 (A071) / Samyang 35-150
3. viltrox16.8 / samyang18/2.8 / T20mm 2.8
影人定左案,影景可能等聽日交收R3之後再去租鏡試下個手感。
想轉會入罪大
諗住入a7iv,旅行風景人像多、用20-70 f4 + 70-200 f4 II 會否好吃力 定一支24-105 算數
24-105 係咪就出新
怕重可以20-70 + 85.8 已可包攬90%埸景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞