[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
1635gm2 + 50 f1.4 of your choice
50(或者55)/85啦

50(55)標準鏡真係無乜理由唔推薦

85 容易d影到陌生感 加上同現有焦段唔重疊
28200同定焦35
不過冇咗wide果段 可能35轉24會好啲
[url]請問有無巴打試過接contax g21 + PCX/防崩鏡? 見到網上面都係得Medium 有篇文, 不過d 相好細, 唔太睇到corner 個情況係點[/url]
要補返wide就不如16.8/20.8,最多crop少少,好過24/28相差不遠
感謝上面 肛交、五月雨、罪大、伸縮、黑景、猿田巴
我睇下有冇計推高多少少budget. 暫時可能
1. Tamron 28-200mm F2.8-5.6 (A071)
2. 55mm F1.8 Zeiss
3. viltrox 16.8 / samyang 18/2.8
睇下budget 再研究下棄唔棄 ultrawide。

Tarmron/ ultrawide 影景,55mm for 室內場。因為我唔熟cosplay 個世界,剩係知每年動漫/RG有coser。應該都係室內公圈影?所以我估 55mm 夠用掛
巴打有冇咩諗法
Ultra wide 影人?
好似難度幾高
唔係呀,旅行用 如果可以想用佢影銀河,不過嚟緊冬天應該冇得影
prvke 31l vs shimoda action x30 大家會點揀
純粹個人意見

Tamron 28-200 + 55 1.8組合會比較好
如果真係唔夠budget , 就優先買28-200先,起碼你初學,了解下自己中意咩距離嘅鏡頭,由少少wide 去到tele 你都體驗下

55 1.8係支好鏡黎,我以前賣過最後心思思都入返,因為真係輕同埋質素好好,好彩的話可以搵到2000尾3000頭二手,不過一手最近都大減價

至於ultra wide , 我個人選項會擺係最後,如果你用黎影風景的話,ultra wide 其實冇咩變化。至於你提到Samyang 個支我都有其實冇咩特別,係輕同平,如果有閒錢可以一試
仲有一點,如果你搵Tamron 二手鏡,一定要搞清楚佢個支係水貨定行貨,唔好見貪平就狗衝龍仔水貨係整都唔整
啱先諗起有個好啲嘅option
samyang 35-150 + viltrox16.8/samyang18/2.8
影cos嚟講s35-150平+好用過 28-200+55.8set,旅行都夠做,最大缺點係重
視乎你肯唔肯揹支1kg鏡旅行影景

不過就算嫌太重,我都建議on top呢set再加支mid range prime(eg 55.8 or 85.8),或者sigma 28-70/2.8,甚至補支kit鏡28-60/28-70都得。到時旅行平時就16.8+55.8兩支細鏡輕鬆行街,擺35-150係酒店,專門影風景嗰幾日先帶支35-150取代55.8
突然諗,如果24-105 + 16 1.8/ 55 1.8 / 85 1.8 會唔會都係另一個選擇
去旅行揹重量級器材,我個人覺得似受難多d
影cosplay 85.8可能幾唔錯
我冇試過影cosplay 所以唔太知
不過用過黎影老婆,佢話支鏡影得幾靚,成功通關畀我買
24-105就不如28-200好過
但問題都係兩支影cos都麻麻地
你有無放100%比佢睇先

不過Sony 支85 1.8 我覺得岩用係好抵玩
個人覺得比起85gm 都唔輸蝕
I know that feel 平時拍video 我24-105 + 70-180我都覺得受難去旅行輕便算,但又心思思去入支50-400
我用過bigma 支 85 1.4 咋,呢支堅得
不過人老咗,無錢骨頭又脆最後我寧願選擇平啲又輕啲,質素又唔差嘅85 1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞