[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問吓大家用開咩代用電?定照買返原裝電?
Once source told me that Sigma plans a live streaming event on October 6th. And they are likely to announce the new 70-200mm f/2.8 FE lens!
Same Same, 尋日都入咗支
冇所謂,有競爭先有進步
Tamron同Sigma一齊推住,Sony先有動力出GM3

PS: 買左70200GM2一個月
原裝啦,電嘅嘢無謂博,又唔係貴
一定用原裝,唔好搏
如果art系列 可能起碼1.2kg
咁充電座嗰d呢?係咪都無咩所謂叉到就得?定叉完一粒先換另一粒入去部機度叉
充電器可以用副廠,哩度推薦開Nitecore 同Smallrig嗰幾款
電本身唔建議係因為副廠電可以死得快/突然壞,咁你就可能坐咗喺到
終於出 唔知係art定contemporary
謝 訂咗機所以睇定有咩配件要買
防潮箱
相機帶(Peak design)
相機袋(Peak Design/Wandrd/Lowepro)
鏡頭筆
吹氣球(手摙嗰種)

For 鏡頭,可以考慮買定protective filter
唔係開工 用相機差電算啦
吹氣球同LCD mon貼都值得先買

相機帶可以睇岩先再買 用住跟機相機帶都ok
相機袋都係 買個岩用既都唔易 要睇好耐
要出門影過相先知自己想要乜款
幾錢邊度入呢???
買個電子啦,我11年前買左收藏家,到依家都仲用緊
一開始無乜gear可以擺其他野
可以,氣密箱+濕度計+防潮劑都ok,有地方同budget就最好買部機。
大細風都可以,我自己買左隻由背面吸氣嗰種。
有冇賺多啲就唔知,但係CFA 可以做到雙卡,又可以CFA/SD 兩食,其他牌子都係CFB + SD,自由度點講都好d,有辣有唔辣
屌細力啲:可以淘惠通防潮箱 5年前淘左個50L 連運費$800 前一兩年機芯老化 瑩記有得整
大家知唔知~A6700 出面係咪未有現貨?
出面邊到多相機袋睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞