[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (113) A7Cii搶到無貨

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
好 巴打你咁firm 咁我格好價就衝去買28200
咁多位巴打係咪通常去price.com 最平間鋪到用現金買?
會唔會有邊間鋪巴打大推? 另外28200大家係咪買平平地嘅UV protector就可以?定照上arcrest 2?
我心思思緊55.8定50.4好
個價都爭幾遠, 但係Sharpness 嚟講真係冇得輸

利申 A7C, 業餘 影海關 掃街only
Thanks 巴打
咁如果係24-105 再加12-24 /16-35?
Fing去後面個EVF頂住背脊/羅友
轉彎又驚享到支鏡

都係鐘意用cuff多
我初初都係掛頸,不過斜揹會舒服好多。
部機行嗰陣可以用PD Capture掛返落backpack/sling條帶就唔怕fing 。
cr 同rv真係一樣價咁制
買cr好似好白痴咁
去旅行主要影大自然同街景人像 想帶一機兩鏡
宜加有2470gmii 係咪補多個超廣角就夠
但我朋友叫我補個t28200天涯鏡
唔想帶咁多鏡應該點揀好
真呀 俾呢度d巴打講講下都想入A7R5玩住先
等CR跌一波勁嘅先

但會拍片係咪A74 > A7RV ?
cr跌完你會兩部都留?
我依加淨係覺得rv真係好似幾大舊下咁
搵日再去睇先
你中間放啲嘢隔一隔好,否則好易互相磨花哂
就係放唔落佢個partition 太厚
睇片係厚實左d,同埋相對74又重多10%,所以都好掙扎自己接唔接受到

留兩部高像素就應該就唔會喇 到時或者R5+Cii
以前部單反應該1kg左右
又唔係重但幾墜手下
依加rv都成700g 加埋鏡實1kg up
唔厚點保護啲機鏡
btw,拆咗腳架座去
都唔得 我試左底座朝上都係一樣
買唔買UV protector都好個人
有啲人既意見係塊filter唔好貴過支鏡既10%
而買太平既filter會減損畫質好多
支鏡對你黎講唔太貴 有時直接唔裝uv filter算
例如我買左Viltrox 16mm f1.8 三千幾蚊就一定唔會咁蠢買個arcrest落去用
兩粒pd豆一個綁底,一個綁耳仔
咁你gm2同28200在手 你會兩支拎哂出街用?
定係擺支14000蚊gmii留係屋企?
一定帶2470
有冇巴絲知道日本買griiix難唔難
我同你其實幾個月前類近
手持2470gmii
之後用手左Viltrox 16mm平用
下個月再睇下Tamron 同sigma邊支70-200 2.8好用
巴打你講既16mm好用不
原本我諗緊補個14gm 就算
係我朋友無啦啦講天涯鏡嚇親我
如果你果支好用又平就入手了
如果計埋budget想要埋wide鏡 1224/1635 + 28-70
考慮埋1224燈膽頭會揀1635 除非ultra wide係你必須
24-105唔好諗啦 兩頭唔到岸光圈又細 還不如28200
tele段crop少少都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞