[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Gotchard 01 , 王樣戰隊 27

834 回覆
4 Like 2 Dislike
算唔錯啦
純粹係一套好王道嘅特攝
冇太大反轉(最多都係得裕太嗰part)
啲致敬位恰到好處
唔會話冇睇舊版睇唔明

其他不足位全部喺universe有補完算係咁
Gridman好睇在條主線有些少懸疑感,每集怪獸都好反映茜既心境
聽埋廣播劇又會對D角色有深入D既認識

不過Dynazenon就弱左D,主角群既連結唔係好夠,分曬小圈子咁
真係好似Universe入面總結佢咁「木乃伊復活,坐上機械人,溝左女」

Universe就真係好清楚觀眾想要咩
SSSS GRIDMAN本身都係重制特攝版做季番咁,不過我都幾肯定冇雨宮哲嘅話長谷川會暴走寫到啲女角變哂癲婆到時個個都係新条茜
Gridman主力寫反派, Dynazenon就調返轉
其實wizard死幾個路人, 比Phantom出世咁就好睇,
次次都劇情殺截糊解決危機, 一場空,
所以點解鎧武會高收視,
路人食左果實變怪人時呢D先有真實感,
所以最後wizard爛到要DCD救場,
你都冇話wizard男主當冇演過晴人,
個劇本爛到.
Universe好偏心dynazenon

雖然我都中意dynazenon多啲
Gridman喺"裕太"個角度出發
逐啲逐啲了解個世界觀嗰種懸疑feel好正
所以嗰陣universe出劇場版係有少少擔心始終一路覺得呢個系列係要逐啲逐啲一集一集咁鋪墊先至有feel
好彩結果都冇令我失望

Dynazenon當佢係群像劇咁睇個觀感就fit
角色連結唔深就真係冇辦法
始終好難將幾個唔同年齡層嘅角色拉翻埋一齊
DCD純粹係最後兩集特別篇係修正播出日期,唔關救唔救場事

鎧武收視率係差過wizard嫁
就係太王道好似返咗2000年代睇特攝咁
一集出一個新武裝

人大左,而家真係睇唔番單元劇
斷裂感會好重,同埋好唔鍾意有即棄以及對劇情冇幫助既角色
拉打今年回歸單元劇我攪唔掂

Gotchard維持觀望狀態,希望之後我可以讚佢
SSSS都係聚焦喺堆主角度,只係一集一隻怪姐
單元劇都有得分有無用
好似W/DRIVE呢D本身題材適合分割做單元,又會幫助到角色塑造既咪好單元
Wizard果d乜鬼九宮鳥就正宗垃圾廢單元
唔覺偏心dynazenon喎

主軸都係Gridman side推
OP都係Union播曬全首

同埋蓬芽感情線行得前過裕六配,佢地先係前輩
Gotchard同你一樣覺得女主好大問題
個主角畀我感覺係佢想去嘗試演
但有少少力不從心
表達出嚟個效果麻麻地

但女主係真係讀台詞
近期特攝覺得演技最差嘅就black Sun嘅葵同埋麻雀
結果今次個女主刷新咗個下限
我希望佢唔好呢一年都係咁

鏡頭CG嗰啲就講到口臭
我唔知東映係咪真係對佢自己啲自己好有自信

故事就嗰陣睇pv都唔抱任何期待(我諗應該好多人都係咁?
即管睇下有冇驚喜
係咪真係對佢自己啲CG
隔離王樣d cg都無咁劣
wizard最差係次次都夾硬拖夠兩集,去到後期拎左infinity更加係次次唔夠打都仲要用基本FORM拖唔肯用
(但明明第一集同BEAST出場都可以做一集單元)
咁先嬲
話晒新番第一集都夠膽hea
咁又公道啲咁講,兩集一單元係拉打傳統
新平成頭三套都係咁

為咗同戰隊區分,戰隊先會每一集一單元
Wizard 係呢個方法到後邊啲應該入大主線都仲係咁嘅樣
其實佢條大主線明顯唔夠撐起1年份量
結果就係要瘋狂單元同埋尾要DCD大哥救場
要講第一集有驚喜/好shock 既話,我諗我要數到blade

明既會明

OMO ?
隻hopper1可能係由未來回到現在所以一黎就認得, 下緊一盤好大既棋
走單元到尾都成功嘅應該只有W
呢幕J到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞