[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Gotchard 01 , 王樣戰隊 27

834 回覆
4 Like 2 Dislike
BGM老問題
01同Geats有幾首BGM都ok
近年冇邊首插曲有印象就真嘅
以前可能得兩三首loop到最後你都會唱到兩嘴
啲戒指其實同鍊金術有咩關係
似魔法多過鍊金
強調返wizard第一集係好睇既

gotcahrd第一集唔係
其實好怪
近年差唔多個個角色都有角色歌
但又好少會喺劇入面播返
根本成個鍊金術表現方式有問題,
而家出到黎同wizard 差唔多,
配合埋演技差,拍攝差,
真係無咩心機追落去,
士巴拿變身個陣又係手震震咁,
都唔明點解可以搵班負演技既人去做,
唔知係制作人無要求定又係事務所因素la
高朝位直接入OP多
睇完對比返 gotchard好似有啲過度演出咁 知佢要賣玩具 但係打戲好似好多無謂嘅位
同埋音樂唔掂 個戰鬥插曲細聲又唔夠清晰 啲特效聲差唔多蓋過晒啲音樂 而且啲音效好垃圾 簡單啲講就係冇氣氛
仲要喺出必殺前停咗音樂 可能係為咗集中喺玩具嘅必殺音效度 真係勁冇feel
好似近年都冇咩深刻印象咁用插曲 要數就係zio嗰陣agito嗰集識得用插曲 成個氣氛係勁正 推到最高潮咁
BGM老問題
01同Geats有幾首BGM都ok
近年冇邊首插曲有印象就真嘅
以前可能得兩三首loop到最後你都會唱到兩嘴
其實好怪
近年差唔多個個角色都有角色歌
但又好少會喺劇入面播返
高潮位直接入OP多
無曬處刑曲
成日用op算
https://www.youtube.com/watch?v=x7ythIm0834

見到木口木面就冇興趣
平成二期去ex-aid都仲算係成日會聽到唔同插曲或者bgm,係唔記得由build定zio開始就真係愈嚟愈少,令和直頭無哂咁

當年平成一期每套入面每首都經典,間唔中攞起隻figure嚟撚都可以喺腦入面自動插出嚟
傳宗接代潛力圖

原來係大雜燴
Build evol第一次出場有專用曲
仲有後期四個主角law of the victory
Zio完全無印象
令和真係無左九成九
係偶爾一兩集會用op以外既歌(saber有三劍士、revice有兄妹、geats有鈴木福)
咁等價交換係牛媽自己喺鋼鍊嘅價值觀啫,本身鍊金術都冇強調呢樣野
而家拉打應該係求其拎「鍊金術」個term黎做gimmick
唔係話要跟鋼鍊
但而家啲無中生有射野既表現方式令到佢真係似魔法多啲
哦呢囉灘
梳呢哇多卡吶
佢第一集提起文藝復興
咁假設佢係用傳統鍊金術做骨幹
我都期望佢係變身過程著重番「分解再重組」嘅概念
點知乜都無

Build嗰時用砌模型代表「有機物X無機物」都算有啲表現手法
今次得個conical flask
條腰又掛個deck box都唔知入面做咩
好無誠意

可能多幾集會有多啲嘢講
但第一集嚟講唔覺得到題
男主似會講:一飛沖天吧 我
唔係突登想搵野講
但男主變身果度真係頂唔撚緊
成個樣冇表情,淨係feel到佢好用力咁講對白
分解咗草蜢同火車再組合做割柒
令和全部唔係靚仔,就係model

突然嚟咗個薯仔頭學生難怪俾人貶

改下髮型都應該好好多
成集同錬金最大關係嘅可能係女主對肥脾

跑遍大地收集素材 攪拌那代表著未來希望與夢想的鍊金釜 這才是鍊金
同evolt做friend都得
嗰個叫萊莎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞