有冇巴絲搵緊教席 (5)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
PGDE睇咩最重?

Apply PGDE*

睇下你係咪港大中大親生仔
利申 親身感受

如果科目有開報返CU唔使煩 反正佢唔鍾意HKU
以佢成績應該多數會收

科大
PGDE睇咩最重?

Apply PGDE*

利申 親身感受

以佢成績應該多數會收

科大

早幾年你成績好就算非親生都唔太影響結果 而家唔知
唔該哂大家
點都要趁2年鍛練自己先
希望入到pgde。
PGDE睇咩最重?

Apply PGDE*

利申 親身感受

以佢成績應該多數會收

科大

Elective pgde一年得3 4個 都唔知有冇
梗係比親生仔 谷下佢地ug嘅升學率啦
唔該哂大家
點都要趁2年鍛練自己先
希望入到pgde。

細科路唔易行 因為位實在太少 好靠運
你背景唔差 如果又冇財政壓力可以試一試
但要有心理準備入唔到行要做其他野
最後奉勸一句 唔好做TA
利申 細科
PGDE睇咩最重?

Apply PGDE*

利申 親身感受

以佢成績應該多數會收

科大

我讀嘅時候未咁少 8-10個到

Apply PGDE*

利申 親身感受

以佢成績應該多數會收

科大

我讀嘅時候未咁少 8-10個到

你果時已經係黃金時代了
細科真係慘過食屎
成績幾好都好難入Pgde
好心成績差咪走去做老師害人啦
https://lihkg.com/thread/366284/page/3?ref=web

雖然有啲mean

這是非常正確的概念,理科fg ,first take冇5**/5*(?!)出黎教真係冇說服力。尤其是新高中,以數為例,要求已比以前pure + applied double AL人低左好多。(因為cut syllabus)Phy/Chen/bio也如是。
Dse econ 5** Acct, LS 5*
Ust bba double major Acct Econ
有私補,補習社,入中學教增潤班經驗

有無機入到中學教兩科electives?
除左學術,有咩skills而家可以學,而學校又需要?

利申升year 3

機會大
數學語文點?
冇主科始終好大限制

數學語文?
你指dse 定大學?

大學就讀過bba要用既stat同微積分,當然就唔會極深入既。

Dse既話,順序 5** 5 5* 5* 5**(econ) 5*(acct) 4(chihist)

呢個底可以教,econ加BAFS(acct),入行難,因為新高中之下BAFS成了大科,擴張新老師吸納已完成,老師手平均年齡偏低,至少來緊十年都冇咩位。

你可以上英文行一個主一個E的方向,英文老師易揾工。數加BAFS唔會幫到你好多,數本身要求較高。以你成績,報得BBA就出黎揾份MT/會計,前途不比教書輸蝕。

你去到見校長,一定問你做乜BBA來教書,呢方面要準備的。
https://lihkg.com/thread/366284/page/3?ref=web

雖然有啲mean

這是非常正確的概念,理科fg ,first take冇5**/5*(?!)出黎教真係冇說服力。尤其是新高中,以數為例,要求已比以前pure + applied double AL人低左好多。(因為cut syllabus)Phy/Chen/bio也如是。

不過都唔排除有d醒目仔9 hea入去結果得5甚至得4

anyway如果入職前都考唔到5**/5* 就唔好害人

聽日要開工了
享受埋最後一晚假期
成績重要,因為佢某程度上反映學識水平
可能我教elective
我識嘅同科其他老師全部都係al攞a

但我兼教通識
上年有兩個實習過嚟
教大嗰個學科上能力其實仲好過兩大嗰個
所以兩大bed嘅同學仔都麻煩爭氣啲
成績重要,因為佢某程度上反映學識水平
可能我教elective
我識嘅同科其他老師全部都係al攞a

但我兼教通識
上年有兩個實習過嚟
教大嗰個學科上能力其實仲好過兩大嗰個
所以兩大bed嘅同學仔都麻煩爭氣啲

但我都見過教大人實習LS
上堂講下笑吹下水就一堂

雖然有啲mean

雖然有啲mean

講真咁樣拗根本沒完沒了
香港要教書睇三大
到(假如有日)個個三大果陣又話要哈佛牛津先可以教

要比較既話就永遠都會有高低
但好老實講以前AL考試入面要拎C只係佔全港考生的24.7%(中化)、13.1%(UE)、18.7%(任何AL科目)
參考資料︰http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/HKALE_Results_20130729_ENG_FULL.pdf
雖然只係2012-13年,但因為AL係拉CURVE,我相信各年之間差距不大
而且讀唔到書果班早已係CE度淘汰左出黎

既然已經係全港頭嗰2成人,佢地有冇資格去教中學生?
除非你咁岩遇到果班學生全部人既資質都係全港頭20%以上,咁你就需要拎A拎B先教到
既然個老師都完成左師訓,即係大學都承認佢既資格,咁行外人憑咩說三道四呢?

仲有另一個問題就係,如果老師要教人,佢就要係十幾年前既公開試拎到好成績
根據呢個LOGIC,應該得好少老師可以兼教了,特別係通識老師,除左BU同埋EDU畢業果班(或者可能其他院校有開我唔知)之外,大多數教通識既老師都係半途出家;仲有另一批就係公開試失手讀ASSO然後靠自己努力讀返八大,甚至三大既老師又係冇資格教了

講到尾老師心聲入面有句講得好岩︰
如果做老師都要睇返十幾年前考公開試既成績的話,即係你唔相信人會進步,既然唔相信人會進步,咁辦教育黎做乜?

1. 第一個論點「全港頭嗰2成人,有冇資格去教中學生」

先將對象改為全港考試成績於10%至20%之間的人。

在於校方來講,你怎樣知道這班學生的資質是全港頭多少%?或者再細分講,band 3 學校的精英班有没有可能有一位同學數學資質全港頭10%,中文資質全港尾30%? 是否要安排一位好數學老師,但中文老師可以不太好? 若是的話,另一位中文資質全港頭10%,數學資質全港尾30%的同班同學是否需要轉校?

正正是因為我地相信相信人會進步,人有潛能,所以我地唔可以主觀地將學生分成「幾%」,放棄左可能因其他因素入了差校,但某學科表現得全港頭10%的學生。若你也同意「全港頭20%以上,咁你就需要拎A拎B先教到」,那就不可抺殺一兩個學生的可能性。

2. 「如果做老師都要睇返十幾年前考公開試既成績的話,即係你唔相信人會進步,既然唔相信人會進步,咁辦教育黎做乜?」

這裡只討論FG揾工,問題係學校行政上,你只可以選十個以內的人去面試,一個白紙,只可睇學歷,收信的人去選,基本上5**/5*的人不下二十個了,要在這些人中選出「最有可能令學生考好公開試」的人,選成功者是一個無可厚非的策略。

若果閣下能夠令學校不廢任何成本見哂百幾封信的人,又清楚了解佢地能力,相信學歷的因素可以減低。人會進步,按此邏輯,中學畢業也有機會,小六的也有可能性。所以這個「度」需要在一個合理的範圍,而「5/5*」就是這個「度」的範圍。
公開試洗唔洗A係睇個科空缺多唔多
如果請一個post過收百封信
我鬼知邊啲人識教
又無可能in哂咁多人
唯有用工作經驗,公開試成績或者係咪三大去搵人in
就係咁簡單

我自己就認為大學讀完本科
已經夠料去教高中
不過如果兩個人其他條件一樣
我會揀公開試成績好既先
今日第一日,淨係聽野都聽到個人散哂
新老師lm
今日second in完,2揀1
In完到而家已經2個半鐘
疊埋心水轉行

有冇講最遲幾時覆你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞