有冇巴絲搵緊教席 (5)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
At依家咩價位?
岩岩做左幾日quit左個份18 但好伏
15.5 至 20k都做過,
但越貴越伏
點伏法
tg me: Fukuda_Mayu
18.x k
伏到仆街
剩係教drop左科既人空堂同埋補底班
speaking做net既副手
但9成時間都係做admin狗
AT 教補底
TA有得入班
邊樣好
當然揀有得入班。

AT同TA,個名好似唔同,但就算你係AT,喺學校依然當你係TA
唔駛入班,都出到18.x K,老實講算係高於市價。
不過睇番個工作要求,真係好灰。
唔駛入班 但admin工作量多到仆街
我去左4日,第2日就take輔導組既minute(個半鐘)第3日就take 英文組既meeting minute (3個鐘) 第4日就全校教員大會既meeting minute(4個鐘),一黎就用3個鐘見哂校長副校長訓導輔導etc聽佢地9up,到下晝,諗住有時間填form啦掛,就有老師成答野擺係枱面叫我approach佢,原來已有n個admin tasks, 仲不停同我講加油加油 頂唔順出聲 ,個刻已經灰左,好後悔簽左約,到辭職send番哂d recording比佢地叫佢地搵下手搞掂,竟然同我講我係assign左做secretary 要做哂d minutes 先可以relieve 我既duties

我辭左職 個校長仲打黎話你係有得教書架,你要自己develop curriculum, 屌咩課後補底班
係,一樣要代課睇留堂班
仲要做埋secretary咁
咩道理
相反,同一間學校既hist at, 唔駛做埋學校secretary,但有得教兩班初中。。
個校長晒鳩氣啦!

叫佢問心,佢睇到份CV寫「曾任教課後補底班」,佢又會當呢份CV係教學經驗啦!
同埋,喺香港見唔少校長當住你面就講得好似好正能量、好話說盡咁,但擰轉頭喺第間學校打比佢reference check 你時,佢就會無所不用其極咁打爛你飯碗。

喺教育界浮浮沉沉碌咗若干年,
近兩三年同朋友講起,都有一個感嘆:「究竟係發生咗D咩事,D辦學機構同校長可以賤到咁嘅地步。」

見講開就分享埋啦,最近有兩單野我聽番嚟,真係賤到生仔無屎忽。

1.) 話說我上一間學校舊年請咗個FG 嘅老師 (咩科唔講了,佢嗰科好細同非主科,廢事累到人同比人起到底),喺五月同佢做完appraisal 後,同佢講會同佢續約、叫佢唔駛搵工。咁個FG 老師梗係安心等簽新約啦。點知個FG 老師等到七月中,暑假都開始咗一個星期,都仲未有簽新約嘅消息,心感不安下就打去校長個秘書度問簽約嘅情況,點知秘書同佢講:「下?校長覺得有另一個比你更適合,佢簽咗新人啦喎!」

屌那星,你唔同人續約無問題,何苦要呃鳩人話會同佢續約,然後fake 到人七月中先講唔續,仲要個FG 唔打去問都唔知發生咩事。好彩個FG 最後都搵到新工,否則比校長fake到佢遲咁多先搵工,萬一真係搵唔番教席,個FG下年就全年企咗喺度!(尤其今年中學喺七月頭已近乎無晒教席廣告咁滯、得番D TA/AT廣告)

2. 一個小學老師離職,搵到間新校去到final-in (個小學老師原本嗰間小學係超有問題,收晒D跨境蝗卵不特止,間學校仲要一年走十幾廿個老師的),點知原校校長喺電話度向新校校長數臭個老師,講到明「希望你唔好請佢」。都痴撚線!大家合作唔到,唔駛斷人米路啩?
真係仆街到

個位校長仲要話要同事工作生活balance 7點要全校走哂 改唔哂簿要唔想番去? 就後話啦

根本我個位係admin工作量比普通ta更多
所以先高d人工
依家見到間唔中d opening仲有無機會執雞 (乜都無,得master)
英文科
但應該有人騎牛搵緊?
8月尾開始執雞一份雞in都無 真係放棄啦 開左學d雞都唔會輪到我
做緊量地官
AT中完伏,都係搵下補習社咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞