有冇巴絲搵緊教席 (5)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
咪點人啦
中學PGDE同小學PGDE係兩樣獨立資歷
亦都冇話「可唔可以教」
學校肯請就得
你個PGDE唔對程度嘅咪 = no teacher training = 低point + salary bar
我想問老師會叫科ta幫手做啲咩?

新入職,睇哂啲網上資料都係好hea咁講準備下教材,補底班。唔太清楚實際要做啲咩。

準備教材姐係純粹print野? 請指教
唔同學校會點TA 做唔同野㗎喎
帶隊就一定係最多
準備教材,會議紀錄,功輔班,補底班,補課,帶隊
加一般office boy會做嘅嘢
簡單講:高級伴讀書僮
想知TA有冇part time架?
想係grad之前搵TA嘅part time嚟做累積經驗
請問各位,大學期間可以點準備增加競爭力,本身bu 歷史加通識2+3
公開史成績雙史5** 5* 但通識得4
其實畢業係咪好難搵教席
巴絲打比下意見小弟

小弟今年hku socsci fresh grad無基準試
而家有兩個offer 一間band1直資通識AT 一間band3資助英文都係AT 兩間個panel都幾鍾意我 都應承我有班教 兩間都係大約一半教一半admin野

撇開人工唔計 我其實真心想教通識多啲 但又就黎殺科/elective 英文就長做長有 又如果我今年做通識嗰份 黎緊考英文基準試打定底 之後真係搵唔到LS教席先轉英文 大家又點睇?
英文專科專教
你要補返個英文master
LS 冇前途
淨係基準試pass都唔得?
arts master 搵中學英文教係咪頂多得ta
原本pt做大學tutor但係搵唔到教席
個ma都係比老師讀但又唔係tesol個d
通識AT 22k
英文AT 14k
之前仲有另一間TA都15k 唔知呢間AT開14k係想點
答咗啦...
之前問嗰陣我未知英文嗰份係少成咁 預有17/8k 最後差咁多 所以揀左通識嗰份 上面打錯 係23k先真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞